Solrosen kvinnojour erbjuder stöd och hjälp till kvinnor som utsatts för eller bevittnat våld, och de senaste fem åren har antalet kvinnor som kontaktar dem ökat för varje år. Under 2021 har de haft ett 40-tal nya stödsökande bara i den öppna verksamheten.
– Vi ser att både antalet stödsökande kvinnor och antalet kontakttillfällen ökar. Vi har också märkt att det har krupit ner i åldrarna, både i den öppna verksamheten och i det skyddade boendet. För några år sedan var de flesta kvinnorna mellan 30 och 50 år men nu är många mellan 20 och 30 år, säger Lotten Röjerås och Bittan Ekström-Jonsson, som är kvinnofridsrådgivare på jouren.
De flesta som kontaktar dem har utsatts för flera olika typer av våld. Det kan vara allt från psykiskt eller fysiskt till sexuellt, ekonomiskt, materiellt eller latent.
– Vi ser alla de våldsformerna, men det som alltid finns är det psykiska våldet. I 95 procent av fallen är det i en nära relation men det behöver inte vara en partner utan det kan vara en förälder, ett syskon, en arbetskamrat eller en släkting. En del av kvinnorna som söker hjälp hos oss har utsatts för hedersrelaterat våld inom familjen, berättar Lotten Röjerås.
Solrosen kvinnojour har funnits sedan 2011 och är den enda kvinnojouren i Heby kommun. Både i den öppna verksamheten och det skyddade boendet erbjuds stödsamtal och rådgivning, hjälp med myndighetskontakter och medföljande stöd till exempelvis polisen eller vården. Det skyddade boendet har plats för tre vuxna och medföljande barn och tar emot kvinnor från hela Sverige.
Har ni möjlighet att ta emot alla som söker hjälp?
– Ja, nu har vi det. I perioder har vi haft fullt i boendet och varit tvungna att säga nej när kommuner har ringt, men det var vanligare för några år sedan. Ungefär ett halvår innan pandemin började vi och många andra jourer se en minskning av antalet placeringsförfrågningar och vad det beror på vet vi inte. Vi kan bara spekulera i om det är en ekonomisk fråga från kommunernas sida, säger Lotten Röjerås.
Kvinnojouren är en systerorganisation till intilliggande Solrosen second hand och kafé, och det har visat sig vara en tillgång för båda verksamheterna.
– Det är alltid anpassat och riskbedömt men där har vi en unik sits som kvinnojour, att vi har en parallell organisation där det finns möjlighet att antingen arbetsträna på riktigt eller öva upp sig socialt. Någon kanske har varit väldigt isolerad och då kan det göra mycket att få vara i ett sammanhang. Det har ofta lett till att kvinnor har kunnat gå vidare till olika sysselsättningar efter att ha fått öva upp sig här.
I deras arbete ingår även att föreläsa på skolor och arbetsplatser om våld i nära relationer, och att anordna lokala nätverksträffar för att höja kunskapsnivån och engagemanget. Lotten Röjerås och Bittan Ekström-Jonsson får ofta frågan hur de orkar jobba med det de gör, men båda är överens om att det till största delen är positivt och givande.
– När en kvinna kommer hit finns det hopp, då har det värsta redan hänt. Det kan vara en svår och jobbig resa men det är värt allt när man ser att det vänder för en kvinna och att hon får en bättre livssituation. Få saker ger så mycket som att se den resan, det är de fallen som gör att man orkar och att det känns meningsfullt.