Kossor råmar i bakgrunden när Maria Festin Vikström svarar i telefonen.
– Mina kvigor har inte fått frukost ännu, så de är lite upprörda, säger hon.
På gården i Heby föder Maria Festin Vikström upp kor och säljer köttet direkt till konsument. Det som för hennes del började som en hobby har blivit en allt större del av arbetsdagen, och hon ser att kundkretsen fortsätter att växa, även under pandemin.
– De senaste månaderna tycker jag att kunderna handlar på ett annat sätt än tidigare, mer vardagsmat. Det går åt mycket mer köttfärs än vanligt, det är enkelt och relativt billigt.
Maria Festin Vikström är en av de bönder i länet som säljer sina varor på så kallade Reko-ringar, där affären mellan producent och konsument görs upp på förhand över sociala medier och varan hämtas upp på ett utlämningsställe. Och hon är inte ensam om att märka av ett växande intresse. På Reko i Uppsala har försäljningen ökat sedan pandemins utbrott, trots att många grönsaker ännu inte är i säsong. Vissa producenter har till och med märkt av en viss hamstring av rotfrukter och kött, berättar Ann-Helen Meyer von Bremen, en av administratörerna för Reko i Uppsala.
– Dels känner nog många att de vill stötta lokala producenter nu, dels att man plötsligt har tid att reflektera kring vilken mat man väljer och tid att lära sig laga konstiga styckningsdetaljer. Men också att det är skönt att handla utomhus och slippa trängas i matbutiken, säger hon.
Mjölkbonden Åsa Berglund på Buckarby gård i Tärnsjö tror att coronavirusets konsekvenser gör att fler ser ett värde i att det finns matproduktion nära dem.
– Jag upplever att attityden har förändrats lite, och jag tror att fler nu förstår vikten av att vi har lantbruk i Sverige, att vi inte bara kan lita på att andra länder förser oss med mat, säger Åsa Berglund.
Jordbruksverkets bedömning är att det i dag inte finns någon risk för livsmedelsbrist i Sverige, så länge det finns personal och transporter inom lantbruket. Men både Åsa Berglund och Maria Festin Vikström hoppas att pandemin ändå kan bidra till en ny diskussion om det svenska lantbruket.
– Om det kommer något gott ur det här så hoppas jag att det är att Sverige lyfter bort definitionen av lantbruk som en miljöfarlig verksamhet, och i stället klassificerar det som en samhällsviktig verksamhet, säger Maria Festin Vikström.