Fler bostäder krav i Heby

Valfrihetsavtal i sjukvården, bristen på planer och bostadsbyggande, Östervåla skola och Häst i Heby. Det var ämnena som flertalet av företrädare för partierna i Hebyfullmäktige tog upp i den allmänpolitiska debatten i Heby Folkets hus på måndagen.

Heby2004-03-01 20:37
Kommunalrådet Rolf Edlund (c) betonade också ekonomin:
—Vi har balans nu men behöver uppnå ett årligt positivt resultat på minst tio miljoner kronor.
Han pekade också på pensionsskulden på 160 miljoner kronor:
—Om tio år går många i pension. Vi måste ha en strategi för att minska den skulden.
Leif Nilsson (v) tyckte att det var vackra ord och fina mål i de allmänna planeringsförutsättningar för verksamheten i år som fullmäktige skulle ta ställning till.

Personal mår dåligt
—Personalen skall vara delaktig sägs det, men den mår dåligt. Valfriheten för äldre skall öka, men vårdplatserna blir färre.
Anders Möller (fp) föreslog att kommunfullmäktige vid sitt nästa möte nästa skulle anta ett uttalande till landstingsstyrelsen där man kräver att få tillbaka valfrihetsavtalet med Akademiska sjukhuset.
—Hur många gånger skall Västerås få köra över oss?
Talare från ett flertal partier krävde också att skolan i Östervåla skulle byggas nu. De flesta ansåg dessutom att idén att bygga in offentliga lokaler i skolan kunde slopas eller i alla fall läggas på is.
—Varför dröjer de nu aktuella planerna på skolbyggnationen? Vi väntar på dem sedan i november, sade Rickert Olzon (m).
Han fann bristen på planering för bostadsbyggande oroande.
—Vi behöver vända den sedan ett par år negativa befolkningsutvecklingen, sade Olzon och efterlyste mer av strategisk planering.
—Det är litet för mycket av snabba, kortsiktiga beslut nu. Vi borde styra upp besluten här i fullmäktige.

Händelsestyrt projekt
Flera talare tog upp Häst i Heby-projektet. Erik Sundberg (mp) kritiserade det för att vara "händelsestyrt".
—Vi måste också kunna lita på de uppgifter som lämnas. En del av det som presenterats här i fullmäktige har bara fallit.
Erik Sundberg tyckte vidare att det var något skumt med att utsikterna till snart bostadsbyggande beskrivs så olika.
—Frågan är därför när vi kan börja bygga, och då tycker jag att vi skall locka återvändare hit.
Carina Schön (s) undrade varför inte majoritetspartierna exempelvis åtgärdar byggplanerna och hjälper ungdomar och de i den egna personalen som av olika skäl mår dåligt.

Krav på enkät
—Varför inte göra en enkät och fråga personalen om de tycker att de har något inflytande? Och ni talar om betydelsen av ideella krafter i samhället och skär samtidigt ner bidragen till föreningarna.
Charlotte Wall (lp) framhöll att föreningsbidragen i år är oförändrade jämfört med i fjol. Hon betonade i sitt inlägg demokratifrågorna och förordade ett informationscenter för att förbättra medborgarkontakt- och service, men också den interna informationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!