I juni i år fick 224 familjer i Heby kommun försörjningsstöd. Det är det högsta antalet hushåll i behov av socialbidrag på över tio år och totalt betalade kommunen ut socialbidrag på 1 785 000 kronor i juni. Det går att jämföra med samma månad 2019 då 191 hushåll fick försörjningsstöd som kostade kommunen 1 417 000 kronor. Men varför antalet hushåll i behov av försörjningsstöd har ökat är inte lätt att svara på.
— Vi såg framför oss att ökningen var covid-relaterad. Men pandemin kunde inte ensam förklara den här statistiken. Det var en handfull ärenden som vi kunde koppla direkt till covid där personer inte hade fått förlängda anställningar till exempel, säger Jenny Johnsson, enhetschef på individ- och familjeomsorg vuxna (IFO) i Heby kommun.
Anledningen till ökningen är istället en blandning av olika saker, bland annat ser IFO att det var en högre andel inflyttade personer från andra kommuner som var i behov av försörjningsstöd än tidigare.
– Det finns många generösa och hjälpsamma privata hyresvärdar i kommunen som inte är lika hårda när det gäller krav på inkomst. De vill ta ett stort ansvar och hjälpa människor och då kan det såklart göra att fler människor med det här behovet flyttar till Heby, säger Jenny Johnsson.
Jenny Johnsson och hennes kollegor menar också att de som redan har försörjningsstöd har fått det svårare att ta sig ur det behovet än tidigare.
– I och med corona har vården tvingats prioritera om. Det gör att aktuella planeringar drabbats av avbokningar och fördröjningar vilket gör det svårare för många att klara sig utan stöd, till exempel för personer med samsjuklighet och missbruk.
– Sedan har även stödet från Arbetsförmedlingen minskat. Det beror på att de har lagt väldigt mycket fokus på de nyarbetslösa snarare än de som står längre ifrån arbetsmarknaden, det bidrar såklart också till att många blir kvar längre på försörjningsstöd.
Är ni på kommunen oroliga över den här trenden?
– Det är absolut väldigt oroande. När man är i behov av ekonomiskt bistånd följer ofta annan utsatthet, så det här är en trend som vi jobbar väldigt hårt med att bryta. Men jag tycker vi är i ett stadie där kommunen kraftsamlar för att rigga vilka insatser vi ska dra igång. De olika förvaltningarna ska ta fram en gemensam målbild för hur vi ska få ner försörjningsstödet, bland annat genom arbetsmarknadsåtgärder.