Tankarna vandrar lätt till SVT:s julkalender "När karusellerna sover" från 1998 när man kommer till tivoliföretagaren Jonny Berglunds garage i Tärnsjö. Den gamla julkalendern, som skrevs av Hasse Alfredsson, utspelade sig på ett nedstängt Liseberg och fångade hur kusligt och dystert ett nedsläckt tivoli kan vara.
Jonny Berglunds karuseller är värda miljontals kronor och har stått stilla i över ett års tid. Trots att smittspridningen nu minskar och restriktionerna börjar släppa verkar 2021 bli ännu ett förlorat år.
— När restriktionerna släppte den 1 juni fick jag ett par förfrågningar om jobb till sensommaren. Men att sätta igång hela den här apparaten för två uppdrag känns meningslöst. Sedan vet man ju aldrig om smittspridningen går upp igen och då är det ju kört, säger han.
Efter många om och men fick Jonny Berglund och flera av hans branschkollegor ta del av det statliga kulturstödet. Men trots det har Jonny Berglund själv fått hitta alternativa inkomstkällor till sig
— Just nu spikar vi pall, sedan har jag jobbat på olika lastbilscentraler till och från. Jag brinner för mitt tivoli, men sådant här måste jag göra för att få mat på bordet och hålla räkningarna ifrån sig.
Efter två förlorade år har mycket förändrats för Jonny och hans tivoli. Efter ett helt liv på vägarna börjar nu en ny fas i hans liv.
— 2016 sov jag hemma 18 nätter på hela året, resten av tiden reste jag med tivolit och åkte runt i Europa och kollade på karusellfabriker. Så kommer det aldrig mer bli, jag har varit borta så länge från det livet att jag har tappat suget faktiskt.
Jonny Berglund förutspår att hela branschen är på väg att förändras, inte bara på grund av det hårda slag pandemin har delat ut mot branschen.
— De ideella krafterna i föreningarna som bokar tivolin till olika evenemang är på väg att försvinna och enligt de signaler jag får är det väldigt få som är villiga att ta över. Då försvinner en ganska stor del av dem som brukar boka oss.
Hur ska man då överleva i den förändrade tivolivärlden?
— Jag tror att man måste nischa sig mer. Ett sätt kan vara att hyra ut sina karuseller till någon som vill använda dem. Till exempel har jag under året hyrt ut karuseller till en SVT-produktion som heter "Skräcktivolit", den typen av verksamhet kommer jag satsa mer på framöver.
Hur känns det att en sådan stor del av ditt liv är på väg att förändras?
— På ett sätt är det skönt då jag för första gången fått fira valborg och midsommar hemma, det är såklart jättehärligt att kunna spendera mer tid med familjen. Men att se folk ha roligt och att det man har byggt upp sprider en väldig glädje, det är en magisk känsla jag kommer sakna.
Jonny Berglund beskriver pandemin som "en katastrof". Oron över ekonomin och framtiden har gjort att han under perioder varit sjukskriven. Men trots det tuffa året och att han befinner sig i en föränderlig bransch lyckades han hitta ett tillfälle av normalitet under året, i tivolits ihoppackade köksvagn.
— Vi är alltid ute med tivolit på påsk och brukar passa på att käka en riktigt påskmiddag. I år har vi tvingats stanna hemma, men då bestämde vi oss för att packa ut det här och ställa till med en middag ändå. Det var ett sätt för oss att hålla kvar vid det som har varit, även om allt är på väg att förändras.