Feministfestival uppmärksammar jämställdhetsfrågan
För Halale Rafi var kampen för demokrati och jämlikhet i hemlandet Irak ett engagemang med livet som insats innan hon till slut flydde till Sverige för fjorton år sedan. Hon är en av föredragshållarna vid helgens feministfestival vid Österfärnebo Folkhögskola.
Foto: Johan Eriksson
- Vi vill bland annat lyfta fram både problematiken kring jämställdhetsfrågan och visa på möjligheterna att stärka kvinnans situation i samhället och världen. Bland annat genom att bjuda in starka kvinnor som föredragshållare, säger Marit Tollvik, en av tjejerna i den klass som håller i arrangemanget.
En av dessa starka kvinnor är Halale Rafi, som 1994 flydde till Sverige sedan hon i hemlandet Irak förföljts för sitt engagemang för demokrati och jämställdhet.
- Själv växte jag upp med föräldrar som själva stödde den här kampen men de allra flesta kvinnor i mitt hemland är mycket hårt styrda av både regimen och av traditioner som trycker ned dem på olika sätt, berättar hon.
Engagemanget kunde kostat henne livet.
- Jag flyttade från stad till stad för att hålla mig undan men till slut blev situationen så riskabel att jag flydde hit till Sverige. Numera arbetar jag med jämställdhetsfrågor bland annat genom organisationen Irakiska kommittén för kvinnors rättigheter, berättar hon.
I en annan av lördagens workshops, som gick under namnet Ta plats på demonstrationer, berättade två inbjudna experter hur kvinnor kan ta för sig mera i demonstrationstågen. En programpunkt där för övrigt bara tjejer var välkomna. Varför så hemlighetsfulla?
- Den kunskap vi ska sprida härinne är helt enkelt bara riktad till tjejer, säger en av tjejerna där hon står omgiven av de megafoner som ska användas vid workshopen.
Uppemot 80 betalande gäster besöker under helgen festivalen. En av dessa, Cendi Gavois, reste ända från Göteborg för att få uppleva arrangemanget.
- Det är viktigt att bli peppad i de här frågorna som jag sedan själv vill vara med att sprida i det vanliga vardagslivet, säger hon.
Kompisen Henrik Peters Cederberg, som tillhör arrangörsstaben, kan bara hålla med om att jämlikhetskampen behövs.
- I Sverige finns det fler företagsledare med namnet Göran än det sammanlagt finns kvinnliga företagsledare, det säger väl det mesta om hur det står till med jämställdheten i landet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!