Faster Veras Armé intar Tärnsjö
Faster Veras Armé är namnet på en ny verksamhet som startats i Tärnsjö. Det är behandlingshemmet Faster Veras som utökats med ett aktivitetshus med bland annat hantverksverksamhet, försäljningar och kafé.
Det var glada miner då Faster Veras Armé höll invigningskalas på torsdagen. Här syns ägarinnan Carina Hermansson (till höger), Annika Bertilsson som är en av de anställda och Mikael Eriksson, en av sex boende vid behandlingshemmet Faster Veras.
Foto: Jonas Eriksson
- Den här verksamheten är tänkt att locka fram all den kreativitet som finns hos våra boende. Här får var och en göra det de är bra på vilket höjer självförtroenden som många gånger är körda i botten, säger hon.
- De som kommer till oss behöver ha en meningsfull vardag som skapar bra rutiner. Att ta ett steg ut i arbetslivet betyder också att det blir lättare den dag de lämnar oss för ett normalt liv, fortsätter hon.
Det skall nämnas att allt eventuellt överskott från den nya verksamheten fonderas.
- Pengarna är tänkta att gå till bland annat körkort och tandsaneringar för de boende, säger Carina Hermansson.
Flytthjälp, målningsarbeten, trädgårdssysslor och inramningar är exempel på arbetsuppgifter de boende vid Faster Veras åtar sig. Jesper Nilsson och Linus Björk har bott på behandlingshemmet i drygt ett respektive två år. Sedan ett år tillbaka arbetar de heltid vid lokala idrottsföreningens anläggning Furuvallen. Skötsel av planer, städning av omklädningsrum och övrig trädgårdsskötsel ingår bland annat i uppdraget.
- Jag stortrivs. Tankarna skingras och självkänslan höjs, säger Jesper och får medhåll från jobbarkompisen.
44-årige Mikael Eriksson kom till Faster Veras i vintras. Han hade då ett mångårigt alkoholmissbruk bakom sig.
- Att komma hit är det bästa som hänt mig på femton år. Den här nystartade verksamheten är både kontaktskapande och självförtroendehöjande. Mitt mål är att så småningom kunna leva ett liv som inte hindras av missbruk och självdestruktivitet, säger Mikael Eriksson som bland annat arbetar i kaféet.
Just att se människor få nytt hopp och börja ta tag i sina liv är vad som driver Carina Hermansson i hennes arbete.
- Att ta över Faster Veras är det bästa jag gjort. Att få forma en verksamhet som jag själv tror så mycket på är inspirerande, säger hon.
Själva behandlingshemmet, som just nu innefattar sex boende och åtta anställda, är beläget vid Åsbo i Tärnsjö. Sedan Carina Hermansson tog över verksamheten har mycket hänt. I stort sett hela huset på 900 kvadratmeter har renoverats och verksamheten har erhållit hvb-tillstånd vilket innebär att man är godkänd av alla myndigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!