Svenska rovdjursföreningen har fått en donation på 1,5 miljoner kronor som de kommer använda till att bekosta mellanskillnaden mellan länsstyrelsens bidrag och kostnaderna för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Djurägare kan söka bidrag från länsstyrelsen på 50 kronor per meter stängsel, men som UNT tidigare berättat är den faktiska kostnaden betydligt högre.
– Det är jättebra att Svenska rovdjursföreningen erbjuder det. All hjälp för att sätta upp stängsel är bra, och ju fler fårägare som kan få nytta av donationen desto bättre, säger Anna Alm, ordförande i Stockholm Uppsala Fåravelsförening.
Hon konstaterar dock att det finns fler aspekter som man måste ta hänsyn till.
– Dels kan det ta ett tag innan man får beslut om att man har beviljats bidrag, och klartecken att börja bygga. Där ser vi gärna att länsstyrelsen har en skyndsam handläggning när det gäller fårägare intill Siggeforareviret.
Svenska rovdjursföreningen erbjuder sig även att montera stängslen gratis, men eftersom det är den enskilde fårägaren som söker stödet är det den som är ansvarig för att det är korrekt uppsatt.
– De som sätter upp det måste ha rätt kompetens, både när det gäller vilket material som används och hur det ska sättas upp, och rätt utrustning. Det kan till exempel behövas ta bort sten eller fälla skog, så man behöver ta reda på vad som ingår i erbjudandet om att sätta upp stängsel, säger Anna Alm, och fortsätter:
– Eftersom det blir en affärsrelation mellan fårägaren och Svenska rovdjursföreningen behövs en skriftlig dokumentation där det framgår vilka merkostnader utöver länsstyrelsens bidrag som föreningen står för, vem som har arbetsgivaransvar inklusive arbetsmiljöansvar, och vem som står för eventuella skador som kan uppstå vid arbetet.
UNT har tidigare berättat om Viktor och Lars Jansson, som efter att ha drabbats av två vargattacker på två veckor överväger att lägga ned verksamheten. Dels upplever de att det är för jobbigt psykiskt att oroa sig för vargangrepp och eftersom deras hagar ligger på bergsmark skulle det innebära stora kostnader att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.
– Jag tror inte att erbjudandet från Svenska rovdjursföreningen gör att vi ändrar oss. För vår del är nog gränsen nådd, säger Viktor Jansson.