Familjen säljer grillen – fick inte alkoholtillstånd

Trots flera försök fick de inte alkoholtillstånd. Nu säljer familjen Morgongåvas enda kolgrill. "Det blev för svårt", säger Dilara Kuskaya.

Efter knappt ett år säljer familjen kolgrillen i Morgongåva. Flera personer ska redan ha visat intresse om att köpa grillen. Dilara Kuskaya, till vänster, brukar hjälpa mamma och pappa Fatma och Deniz i restaurangen.

Efter knappt ett år säljer familjen kolgrillen i Morgongåva. Flera personer ska redan ha visat intresse om att köpa grillen. Dilara Kuskaya, till vänster, brukar hjälpa mamma och pappa Fatma och Deniz i restaurangen.

Foto: Simon Larsson

Heby2022-10-19 17:00
undefined
Efter knappt ett år säljer familjen kolgrillen i Morgongåva. Flera personer ska redan ha visat intresse om att köpa grillen. Dilara Kuskaya, till vänster, brukar hjälpa mamma och pappa Fatma och Deniz i restaurangen.

Efter knappt ett år säljer Deniz Kuskaya och Fatma Kaplan kolgrillen i Morgongåva.

Trots att både Deniz och Fatma har lång erfarenhet av restaurangbranschen från både hemlandet Turkiet och Sverige gick det inte.

Men det är varken elkris eller höjda matpriser som sätter stopp, utan uteblivet alkoholtillstånd.

undefined
En stor del av kolgrillskonceptet var att kunna servera öl till köttet. Men då familjen inte fått något alkoholtillstånd har restaurangen inte kunnat sälja någon alkohol över huvud taget.

Enligt dottern Dilara, som ofta hjälper sina föräldrar, har familjen blivit nekade tillstånd hela sex gånger.

– Pappa har inte klarat kunskapsprovet. Det har varit flera missförstånd med tolken som varit med. Att kunna sälja öl till köttet, som i Turkiet, är en jätteviktig del.

Enligt Dilara har Deniz tvingats göra provet på svenska, vilket ställde till det.

– Det fanns på svenska, engelska och arabiska. Men inte på turkiska. Då blev det svårt för pappa.

undefined
Fatma och Deniz har många års erfarenhet inom restaurang. Fatma har varit kock på turkiska restaurangen Hodja i Uppsala. Deniz har drivit en kolgrill hemma i Alanya i Turkiet och även varit kock på bland annat Söderströms veranda i Öregrund.

Nu ligger grillen ute på Blocket. Utgångspriset är 1 100 000 kronor. Verksamheten och grillen ingår. Hyran för lokalen är på cirka 10 000 kronor i månaden.

Två, tre intressenter har redan varit på plats, enligt Deniz.

Förhoppningen är nu att kunna sälja grillen och framöver öppna en ny restaurang – antingen i Uppsala eller Sala. Då hoppas man att det går bättre med alkoholtillståndet.

– Jag har en partner som kan hjälpa mig. Vi kanske ska öppna något tillsammans, säger Deniz Kuskaya.

undefined
Kolgrillen ligger på Ramsjövägen mitt i centrala Morgongåva. Familjen Kuskaya/Kaplan hoppas på en försäljning för att sedan kunna öppna en ny restaurang någon annanstans.

Lena Pettersson är chef för miljöenheten i Sala och Heby. De beslutar om och utfärdar alkoholtillstånd.

Enligt henne måste alla som vill servera alkohol klara kunskapsprovet. Hon vill inte uttala sig om enskilda ärenden, men säger att provet kan göras maximalt tre gånger per ansökan.

undefined
"Vår tolkservice är en upphandlad tjänst. Vi litar fullt ut på att de har rätt kompetens och att tolkarna kan sitt jobb", säger Lena Pettersson, chef för miljöenheten i Sala och Heby. Kommunerna har sedan tidigare upphandlad tolkservice från Västmanlands Tolkservice i Västerås.

Hon bekräftar att provet endast går att göra på svenska, engelska och arabiska även i Heby.

Varför finns inte provet på turkiska?

– Kunskapsprovet är Folkhälsomyndighetens prov. Det sköts av dem och görs på ett antal språk. Det spelar ingen roll var man är i landet utan det är dessa språk och bestämmelser som gäller.

Om en företagare upplever att det har blivit missförstånd vilket bidragit till att denne inte klarat provet, och att den tolkhjälp som finns inte fungerar, är det något ni bör se över då?

– Vår tolkservice är en upphandlad tjänst. Vi litar fullt ut på att de har rätt kompetens och att tolkarna kan sitt jobb. Vi har fullt förtroende för tolkservicen. Det är upp till den som söker alkoholtillstånd att denne kan visa att den har rätt kompetens och förstår kunskaperna som krävs, säger Lena Pettersson.

Provet – tre språk

Marie Risbeck är chef på enheten för alkoholprevention på Folkhälsomyndigheten. Enligt henne går det i dag bara att göra kunskapsprovet på svenska, engelska och arabiska. Detta på grund av att de var de språk som identifierades som vanligast bland de som ansökte om alkoholtillstånd när den nya alkohollagen infördes 2011.

Någon ny analys av läget har dock inte gjorts sedan dess.

Källa: Marie Risbeck och Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!