Det hela började när paret renoverade sin första lägenhet i Sala runt 2015. Köket återställdes till sin forna 50-talsglans med släta luckor och det gamla stavparkettgolvet som togs fram igen.
Musikläraren Nikolai Meurman, som enligt honom själv tidigare knappt hade hållit i en hammare, upptäckte att man kunde göra väldigt mycket själv – och att en renovering inte behöver betyda skräddarsytt kök från Ikea. Tvärtom.
I dag är han utbildad snickare med ett uppdrag: Att rädda gamla byggnader och ödehus. Ett arbete som följs av över 7 000 följare på Instagram – och flera tittare på Youtube.
– Vi köpte den gamla disponentvillan vid garveriet här i Tärnsjö. Övervåningen hade rasat in och någon hade slängt ned gamla bilmotorer i en grop i en hall. När vi visade upp den renoveringen dök de flesta följarna upp, säger Nikolai Meurman.
Familjen bor just nu i ett av sina renoveringsprojekt. När UNT besöker dem är det full fart. Äldsta dottern Ilse, 6 år, käkar morgonfil. Sonen Lo, 3, duckar när lillasyster Nora, 1, svingar med en leksaksbil.
Här i den gamla herrgården från sekelskiftet saknas både delar av fasaden och tapet. I hallen kikar isolering fram.
– Tanken är att det ska bli klart, säger Sanne Meurman och skrattar.
Hittills har familjen köpt och återställt tre större hus som de sedan sålt: Bland annat en byskola utanför Heby och en 20-talsvilla i Kerstinbo.
Enligt SCB:s handelssiffror för bland annat byggbranschen exploderade renoveringsintresset under pandemin. Ett intresse som även gäller byggnadsvård och att fixa upp äldre hus, enligt Nikolai Meurman.
Familjens företag har flera kunder bara i Heby kommun.
– Det finns ett stort intresse. Det kan röra sig om takbyte på ett hus. Dörrar och lister eller fönster som ska bytas på ett annat. Eller en hel farstukvist, som vi håller på att bygga om på ett hus just nu.
Vad är svårast med att renovera gamla hus?
– Att veta hur stort ingrepp som behövs. Ofta när man börjar riva ser man hur människor i olika perioder själva har renoverat som i årsringar. De har också lappat och lagat. Ska man riva allt? Eller lappa och laga igen? Det är svåra beslut.
Meurman Byggnadsvård omsätter i dag runt 1,5 miljoner kronor om året. Det räcker ungefär till att ta ut lön för paret. För familjen är inte det viktigaste att tjäna mycket pengar utan att få göra det de gillar – och skapa ett liv de trivs med.
Sanne jobbade tidigare som utredare på socialtjänsten i Sala. Hon ville bort från ett liv i ekorrhjulet, som hon säger. Hon är i dag mammaledig med dottern Nora. Framöver ska hon plugga till trädgårdsmästare.
Familjens dröm är att flytta till en gård, gärna utanför Tärnsjö, och leva mer så kallat "off grid".
– Vi vill kunna leva på det vi odlar. Vi vill ha lite egna djur och en fin jordkällare. På samma sätt som vi utvecklar och tar hand om det som en gång har byggts vill vi kunna leva på det vi själva skapar, säger hon.
På den egna Youtube-kanalen kan man följa både familjens väg till att bli mer självförsörjande och få tips hur man exempelvis renoverar ett 100 år gammalt hus.
– Vi filmar väldigt mycket i stunden. Vi försöker ge en ärlig bild av hur det är att driva företag och ha tre barn. Det blir inga perfekta barn i motljus. Utan här är det kaos och jobb och massa olika projekt samtidigt precis som livet är, säger Sanne Meurman.