Stenkastning, vandalisering, hot och beskyllningar. Efter en tid av konfrontationer under hösten eskalerade bråket mellan personer från ortsbefolkningen och några syriska flyktingfamiljer för en dryg månad sedan med en stor polisinsats som följd. Plötsligt figurerade det lilla samhället med 1200 invånare i svarta rubriker i landets rikstidningar där Tärnsjö mer eller mindre utmålades som en rasistisk landsortshåla. Men den dramatiska fredagen blev faktiskt en vändpunkt för situationen i Tärnsjö. Det menar Anders Pettersson, flyktingguide i kommunen, som på lördagen fanns med i arrangörsstaben för en stor familjedag i Tärnsjö folkets hus som ett svar på höstens händelser.
- Uppmärksamheten blev nog en väckarklocka för många Tärnsjöbor som tyckte att det nu var dags att visa att det även finns en annan sida av vårt samhälle än den som piskats fram av en dryg handfull rasister. Sedan dess har jag mött mycket goda krafter här, säger Anders Pettersson och fortsätter:
- Sedan kaosfredagen har allt blivit väldigt lugnt – där har säkert också de ideella nattvandrarna haft en lugnande effekt, säger han.
Familjedagen i Folkets hus, som erbjöd allt från danslektioner och gratis filmvisning till avspända samtal med polismakten, var välbesökt – både av ”gamla” och ”nyare” Tärnsjöbor. En från den första kategorin var Hanna Wieweg.
- Jag vill visa mitt stöd när det arrangeras så här bra saker, säger hon och säger så här apropå höstens oroligheter:
- Jag tror mycket handlar om okunskap och osäkerhet. En sån här dag är bra eftersom det både sprids information och skapas möten människor emellan, menar hon.
En av de syriska familjerna som fanns med i hetluften i höstas och som gästade Folkets hus var familjen Kiwan. De berättar om en tid när de inte kände sig accepterade – men också hur det har vänt och att de nu känner alltmer tacksamhet mot ortsbefolkningen.
- Det har lugnat ner sig, vi känner oss mer accepterade och det känns jättebra. Nu tycker vi att Tärnsjö är ett bra ställe att bo på – och vi hoppas att det ska fortsätta så, säger Shadia Kiwan och får medhåll från maken Issam.
Trots den positiva bilden som förmedlades under lördagen fanns besökare som oroas över de 18 procent som Sverigedemokraterna fick från Tärnsjöborna i riksdagsvalet. En av dem, som vill vara anonym med hänsyn till sitt barn, berättar om frågan hon fick från sin nioåriga adoptivdotter i samband med fjolårets val.
- Hon kom till mig och sa så här: ”Om de som inte vill ha människor från andra länder här vinner valet, måste jag åka hem till landet jag föddes i då”. Orden från min dotter gjorde mig förkrossad - och mycket bekymrad för framtiden, säger hon.