Flera tidigare och nuvarande anställda slår larm om arbetsmiljön på Apotea. Enligt uppgifter har e-jätten bland annat schemalagt övertid, vilket facket riktar skarp kritik mot.
– Det är bedrövligt att chefer fuskar och schemalägger övertid på det här sättet. Vi har en pågående tvisteförhandling om detta där vi menar att de inte får göra så här, säger Uniteas ordförande Camilla West.
Anu Paananen är regional ombudsman på Unionen Uppland och Anders Fredriksson är central ombudsman på Unionen i Stockholm. När UNT lyfter att Apotea ska ha schemalagt övertid blir de chockade.
Ombudsmännen menar att uppgifterna är nya för dem. De uppger att en arbetsgivare inte får schemalägga övertid oavsett om det är Black week eller om anställda får ledigt längre fram.
– Unitea har påtalat att arbetsgivaren kan planera bättre och se över schemat i god tid för att undvika detta. Det är deras skyldighet att ha rätt bemanning, säger Anu Paananen.
Baserat på uppgifterna om att anställda schemaläggs och regelbundet beordras övertid samt arbetar mer än 150 timmar övertid per år menar Anu Paananen att Apotea kan bryta mot kollektivavtalet på uppemot fem punkter.
Hon säger att arbetstider som ändras med för kort varsel utan rätt dygns- och/eller veckovila samt om raster inte uppnås enligt avtal är direkta brott mot avtalets arbetstidsregler.
– Det är även allvarligt ur försäkringshänseende om olyckor sker utanför schemalagd tid.
Drygt hälften av de cirka 500 anställda på lagret i Morgongåva är medlemmar i Unitea. Camilla West menar att många anställda är studenter som extrajobbar eller nyanlända som riskerar att inte få permanent uppehållstillstånd.
Det bidrar till en tystnadskultur på lagret, uppger hon – en bild som både Anu Paananen och Anders Fredriksson delar. De menar att varken chefer eller andra anställda öppet vågar berätta om de behandlas orättvist. På så vis har facket inga bevis i fackliga förhandlingar.
Enligt Camilla West känner facket till att anställda upplever sig övervakade via ordersystemet och de ser allvarligt på det. Men samtidigt menar hon att systemet behövs för att kunna följa ordrar.
Hon menar att grundproblemet på lagret är att de är underbemannade. Unitea bedömer att ytterligare 30 heltidstjänster behövs för att klara det ordinarie arbetet utan övertid.
– Övertiden sker i dag som en systematisk planering utan att det skett något oförutsett. Plötsligt ska du jobba till klockan tolv en fredagskväll fast du skulle slutat klockan åtta. Men om vi hade varit fler skulle vi inte behöva jobba all övertid.
Unitea har även lyft spärrarna som en av flera brister i två anmälningar till Arbetsmiljöverket, där de vill att myndigheten ingriper.
Stefan Reis, inspektör på Arbetsmiljöverket, handlägger ärendena. Han vill i nuläget inte uttala sig om de misstänkta bristerna.
– Det här är väldigt omfattande och komplexa ärenden. Jag har just nu ingen uppfattning om när vi kan bli klara med detta.
Caroline Johansson är biträdande lektor i civilrätt med inriktning på arbetsrätt vid Uppsala universitet. Hon menar att Apoteas spärrar som stoppar produktionen, ihop med den upplevda bevakningen, kan bryta mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om stress, arbetsbelastning samt organisatorisk och social arbetsmiljö.
Hon berättar att myndigheten kan komma att utfärda ett föreläggande med åtgärder om de bedömer att systemet används felaktigt.
– Denna typ av åtgärder kan upplevas integritetskränkande, särskilt om arbetsgivaren håller koll på enskilda anställda, pekar ut och vidtar åtgärder mot dem, säger Caroline Johansson.
Pär Svärdson, Apoteas vd och grundare, menar att e-jätten inte regelbundet schemalägger övertid. Han bekräftar, efter att ha pratat med vice vd Stefan Eriksson, att facket har kritiserat nätapoteket för att schemalägga övertid vid Black friday. Han menar dock att ärendet har förhandlats lokalt och att Apotea därmed inte gjort något fel.
– Vi kom fram till olika åsikter. Facket valde att inte gå vidare. Det finns ingen tvist i frågan mig veterligen.
Vd:n säger att varken ordersystemet eller spärrarna används för att övervaka eller straffa anställda. Däremot använder han och andra chefer ordersystemet för att kontrollera att inte läkemedel och andra varor tappas bort.
Han vill inte uttala sig om spärrarna ihop med den upplevda övervakningen kan bryta mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men han utesluter inte att Apotea kan komma att ändra på systemets utformning om myndigheten anser det.
– Vi har myndigheter i Sverige som bestämmer regler och det är klart att vi ska följa dem.
Men hur ser du på att så pass många anställda verkar ogilla dem och upplever dem stressande?
– Jag är inte säker på att de är så många. Men det finns en viss frustration mot att de stör. Men vi har bra rutiner och du som anställd får göra något annat under tiden. Jag tror mest att det är en populär grej att känna hatkärlek mot.
Pär Svärdson menar att det är en ”förenklad bild” att Apotea är underbemannade.
– Det är klart att man inte vill ha för mycket övertid. Det är väldigt dyrt och det kan vara jobbigt även om många gärna vill. Vi har nu anställt 15 personer på heltid för att stärka upp logistiken. Jag tror också att vi behöver hitta modeller om hur vi kan få in studenter som kan jobba vid behov, vi behöver hitta olika mekanismer för det. Men det är ganska komplext.
Men ni behöver minska er övertid?
– Ja, det är absolut vårt mål.
Facket centralt bedömer att ni, baserat på våra uppgifter, kan bryta mot kollektivavtalet på fem punkter. Hur ser du på det?
– Ett kollektivavtal ska följas. Man ska vara klar med att vi aldrig har blivit dömda för kollektivavtalsbrott. Vi ämnar inte bli det heller. Sen kan det finnas massor av tolkningar. Där har arbetsgivarorganisationen och facket ganska ofta inte riktigt samma åsikt.
Facket menar att när det händer något, om någon blir orättvist behandlad, så vågar ingen anmäla det.
– Vi har en anonym visselblåsartjänst som går till ett externt företag som man kan anmäla till. Det känns som att det här är en person som tycker ganska mycket. Om ni har vägarna förbi får ni jättegärna åka till Morgongåva och intervjua precis vem ni vill. Fråga och prata med cheferna, skyddsombuden och medarbetare om de här grejerna. Jag tror att vissa delar här är en enskild persons frustration, snarare än en generell bild.