Expert gav råd inför svamputflykten
Snöbollschampinjoner, guldgula kantareller och små rödaktiga taggsvampar. Folk hade plockat med sig många olika sorter när svampkännaren Bo Eriksson var i Östa för att prata svamp på lördagen.
En av dem som var i Östa i lördags för att få lite nya tips och råd var Kerstin Pettersson. Hon hade med sig en liten kremla och hon ville veta om den var ätbar eller inte.
Foto: Sanna Casson
En av dem som var i Östa i lördags för att få lite nya tips och råd var Kerstin Pettersson. Hon hade med sig en liten kremla och hon ville veta om den var ätbar eller inte.
Det visade sig att den rödaktiga svampen var en fullt ätbar storkremla.
Kerstin Pettersson har ett ställe i skogen dit hon brukar gå och plocka svamp. Det brukar bli mest kantareller, karljohan och trattkantareller.
— Det är härligt att komma hem med en massa svamp, steka bitar i smör och göra en god stuvning eller att hacka ned svampbitarna i en pytt i panna, säger hon.
Men Kerstin tycker att hon hittar mindre svampar i dag än hon gjorde förr. Dessutom anser hon att det är lite vanskligare att äta svamp efter Tjernobylolyckan.
— Det stämmer att en del svampsorter har en högre halt becquerel i sig efter kärnkraftsolyckan, särskilt de som växer i kärr. Men med de vanligaste ätbara svamparna är det ingen fara, säger Bo Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!