– Meningen är att vi när vi kommer hem från kurserna skall kunna föra våra kunskaper vidare till kollegerna på skolan vilket naturligtvis ytterst syftar till att höja skolans måluppfyllelse, säger initiativtagaren Satu Nenonen, lärare i F-6.
Lärare fortbildas på olika sätt hela tiden. Men när det finns mindre pengar till alla behoven i de flesta kommuner, har dessbättre EU ekonomiska resurser som ger deltagarna "det lilla extra". Skolan internationaliseras, kontakter knyts mellan lärare och elever.
De åtta lärarna får tillsammans ett anslag på 17.120 euro i fortbildningsbidrag, det vill säga för att täcka kostnader för resa, utbildning och boende.
– Uppehället står vi för själva, säger Lena Wiik, lärare i matematik och svenska.
Projektet är tvåårigt och ingår i EU: s Rasmus+-satsning som ger lärare i medlemsländerna särskilda utbildningar inom unionen. Själva ansökan tog ett halvår att färdigställa i gemensamma träffar på skolan.
– EU har utbildningsmål som syftar till att vi här i Östervåla skall kunna bidra till att fler elever än nu söker sig vidare till högre studier, säger Satu Nenonen.
Inriktningen på språket i alla i skolan förekommande ämnen utgår från insikten att just språkets begrepp är helt avgörande för all kunskapsinhämtning.
De första lärarnas kurser börjar i oktober i år och projektet avslutas vårterminen 2017.