En konstdebut vid vägens ände

Konstnärer längs med länsväg 272 öppnar upp för allmänheten under påsken. Östervåla fungerar som slutstation för ”Följ Tidernas Väg i Påsk”, men är långt ifrån ett konstnärligt bakvatten.

Nöjd. Catarina Forssén är ordförande i Östervåla Konstnärsförening. Flera av dess medlemmar ställer ut i Påsk.

Nöjd. Catarina Forssén är ordförande i Östervåla Konstnärsförening. Flera av dess medlemmar ställer ut i Påsk.

Foto: NTM

Heby2018-03-30 12:15

Väg 272 kallas även ”Tidernas väg” då dess historia sträcker sig lila långt tillbaka som vägen är lång. Likt en lugn tvillingbror till E4:an går även den från norr till söder genom Uppland och då även förbi Östervåla i norr, ned till Uppsala i söder. I år arrangerades för första gången konsteventet ”Följ Tidernas Väg i Påsk” längs med denna sträcka. I samband med detta öppnar konstnärer upp sina ateljéer, butiker och hem för allmänheten under påskens röda dagar. Ett välbekant koncept som för första gången arrangeras i Heby kommun.

Vägg i vägg med Biograf Fokus i Östervåla ställer åtta konstnärer, som alla tillhör Östervåla konstnärsförening, ut sina tavlor. Det första som slår en när man vandrar in i det luftiga rummet är bredden på konsten. Motiv, stil, även material skiftar från konstnär till konstnär utan att helheten känns spretig.

Catarina Forssén, ordförande i Östervåla konstnärsförening, målar främst akvarell men ställer under påsken även ut målningar gjorda i akryl. – Jag strävar mot det abstrakta måleriet och det är en lång, krokig å rolig väg dit, säger hon och ler hemlighetsfullt.

Första dagen detta debutår går mot sitt slut och Catarina Forssén känner sig nöjd.– Vi hoppas att "Följ Tidernas Väg i Påsk" kommer fortsätt och dessutom utvecklas vidare. Vi har haft en bra första dag med många besökare. Några besökare kom med bussen från Uppsala och sådant är ju extra roligt.

Föreningen är ofta väldigt aktiva under sommarmånaderna med regelbundna vernissager, men resten av året är det stiltje. Detta initiativ ser hon därför som ett extra välkommet tillskott.

Ett par kilometer söder om Östervåla bor Lena Enflo med sin man Per som är en prisad konsertpianist och matematiker. Paret har vid många tillfällen öppnat upp sitt hem och bjudit på pianomusik i deras hems samlingssal. Nu får hemmet ett kreativt tillskott i och med att tomtens uthus (som tidigare fungerat som både smyckesverkstad och fotoarkiv) har blivit utställningslokal.

Lena Enflo började måla för två år sedan. För varje kurs hon gått verkar hon ha prövat en ny målarstil vilket ger hennes intima utställning en känsla av variation. En utvecklingskurva sträcker sig från porträttmålningen vid dörren till de senaste impressionistiska målningarna ovanför serveringsbrickan på andra sidan rummet. Den som får besöka hennes ateljé kan även glädjas åt att få beskåda hennes ikonmålningar.

Vad har du för förhoppning rörande detta första år?– Visst hoppas man på att människor ska komma förbi och titta in. Per såg den första lilla skylten jag hade ställt ut vid vägen och sa att den nog måste kompletteras, så nu finns en ny och större skylt med texten ”KONST”. Hoppas många ser den!

Dessa konstnärer deltar:

Burt Olsson, UlvaUlva trädgårds växthus

Annika Blomgren, ÅkerbyKlockargårdens tapetserarverkstadwww.klockargardenstapetserarverkstad.se

Christina Lundström, Åkerbyikonmålare, www.ikonograf.se

Byggnadsvård Väsbylund, Bälingewww.vasbylund.se

Gun Davidsson, JumkilGalleri Vallhovs säteriwww.linneskammare.se

Linnés Kammare – konsthantverk & kaféVallhovs säteri, Jumkilwww.linneskammare.se

Markus Eriksson, HarboGalleri Sörängenwww.andersson-markus.se

Lena Enflo, Östervålawww.enflo.one

Öppet:  Från 29 mars till 2 april.

Arrangör: Veronica Trygg Eliasson och Kerstin Landström, Galleri Vallhovs säteri, Linnés Kammare, Vallhovs säteri i Jumkil och Heby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!