En jättesatsning på höns i Tärnsjö
Pär Jansson, 35, storsatsar och bygger en anläggning för tio tusen frigående värphöns på sin gård i Åsbo vid Tärnsjö.
Äggen från Pär Janssons anläggning för frigående värphöns i Tärnsjö kommer att säljas i Uppsala.
Foto: Hans Lundgren
— Det är ett risktagande givetvis, och några stora förtjänster hoppas jag inte på. Men det ger mig möjlighet att kunna vara hemma när barnen är små, säger han.
I slutet på januari nästa år levereras hönsbesättningen. Med vänliga grannars hjälp sätts i dagarna de långa raderna av voljärer ihop som skall förse dem med foder och vatten. På voljärerna angörs sammanlagt två kilometer sittpinnar på olika nivåer, allt efter hönsens rang, och följaktligen de högst upp för de allra högsta hönsen.
I golvet under löper band som rensar bort gödsel i den cirka 1 000 kvadratmeter stora anläggningen.
Nybörjare
Att hålla burhöns är numera förbjudet. En del producenter har fortfarande dispenser, men för nybyggen är det frigång som gäller.
Pär Jansson är nybörjare i äggbranschen. Länge funderade han på vilken typ av produktion han skulle slå sig på.
— Jag tittade på flera moderna värphönsanläggningar och fattade tycke för dem. Familjen i övrigt tycker också om höns. Grossisten Pär jansson kommer att leverera till säljer äggen till butiker i Uppsala. Att EU inte ger bidrag till äggproduktion är en fördel, tycker han.
— Det är bättre att marknaden styr priset än att EU-politiken skall göra det.
Mitt i anläggningen, mellan de båda voljärraderna, finns redena varifrån cirka 500 kilo ägg per dygn kommer att förs på transportband till paketeringen.
Själv bland hönsen
Anläggningen rymmer också kylrum och ett personalrum, även om Pär Jansson inte räknar med att anställa någon.
— Nej, det blir nog bara jag härinne.
Uppvärmningen av lokalerna står hönsen för med sin kroppsvärme. 10 000 höns alstrar energi motsvarande 90 Kilowatt i timmen.
Ägg från frigående höns blir dock något dyrare på grund av investeringskostnaden och större åtgång på foder. Höns som kan röra sig friare äter mer.
Hönsen Pär Jansson rekvirerat är uppfödda i Örebro, men ursprungligen av en nordamerikansk typ. De kostar 37 kronor styck, värper i 15 månader varpå de slaktas till en kostnad av 2 kronor styck.
— Man kan tycka att det är grymt, men skall produktionen kunna hållas upp på en rimlig nivå är det nödvändigt. Innan en ny besättning kan tas in måste allting rengöras noggrant.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!