Elvamilaritt för uppländska trappers

Douglas Listam och polaren Pelle Engbom, båda från Möklintatrakten, genomför under de närmaste dagarna en elva mil lång resa på hästryggarna med slutmålet Älvkarleby. Båda är fascinerade av den amerikanska pälsjägar- och indiankulturen.

En av hästarna lägger sig att vila på komando.

En av hästarna lägger sig att vila på komando.

Foto: Rolf Hamilton

Heby2008-05-19 20:15
Vid niotiden på måndagsmorgonen gav de sig i väg från Möklinta, Douglas Listam och Pelle Engbom, med hunden Kelpie, som också är en kelpie, i släptåg. Då UNT får en pratstund med de båda på eftermiddagen har de nått Ljusbäck och har en halvmil kvar till Tärnsjö.
- Det här kallar jag att njuta av livet, säger 42-årige Douglas Listam leende medan han sitter av hästen.
Medryttaren Pelle Engbom, 52 år, kan bara hålla med.
- Redan då vi gav oss i väg i morse med den stigande solen framför oss satt jag och tänkte för mig själv att just nu finns det faktiskt de stackare som sitter instängda på kontor, säger han leende.

Själv har han bara fem ridlektioner i bagaget inför äventyret.
- Min filosofi är att prova det som är roligt och verkar intressant. Tidigare har jag mest ägnat mig åt segling, bland annat har jag seglat med en 65-fotare till Färöarna, berättar egenföretagaren från Gullvalla.
- Att färdas på det här sättet gör att man kopplar av, funderar och diskuterar över livets viktiga frågor. Och i morse hoppade en orre fram alldeles framför hästen, en upplevelse man bara kan göra från hästryggen, menar han.
För Douglas Listam är det långtifrån första långritten.
- Ett par gånger om året ger jag mig ut på lite längre utflykter som den här. Till vardags rider jag mellan fem och åtta mil i veckan, berättar han.

Hästintresset har funnits med länge men det var först sedan han och familjen för något år sedan besökte ett westernarrangemang i småländska upplevelseparken High Chaparall som intresset för westernkulturen tog fart.
- Jag kände direkt att det här var något som jag trivdes med och kände mig hemma i. Jag fastnade för den gren inom den här kulturen som handlar om amerikanska pälsjägare, alltså trappers, och indianer, säger Douglas Listam som gärna klär sig som en traditionell trapper då han ger sig ut på hästryggen.
Bredbrättad hatt, fransiga läderkläder och en skinnväska i bältet för osökt tanken till amerikanska westernfilmer med trappertema.
- Det enda som inte riktigt stämmer just nu är väl det jag har på fötterna, säger han leende och pekar ner på ett par alltför moderna stövlar.

I mitten på veckan räknar Douglas Listam och Pelle Engbom med att komma fram till Älvkarleby där de stämt träff med ett gäng likasinnade för några dygns lägerliv.
- Fram till dess ska vi fortsätta avhandla livets viktiga frågor från hästryggen, säger Pelle Engbom.

FAKTA
Trappers
Trappers var jägare som kom till Nordamerika på 1600-talet från Holland, England, Frankrike, Tyskland och Skandinavien. De jagade och fångade djur för pälsensn skull och sålde den till pälsföretag. Trapperns sätt att leva var hårt, de riskerade alltid att dö av svält, vattenbrist eller köld. I juli samlades alla trappers, bergsmän och bolagsmän i så kallade "rendezvous", där pälsarna såldes och de fyllde på sitt egna förråd av till exempel krut och ammunition. När vintern kom frös floderna och trappern gick i vintervila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!