Elev tvingades prova narkotika

På högstadiet i Heby skola finns elever som använder narkotika, är utsatta för mobbning och tvång.

Rektor Ulla Halling, Heby högstadieskola.

Rektor Ulla Halling, Heby högstadieskola.

Foto: Hans Lundgren

Heby2015-09-09 07:03

I ett brev nyligen till vårdnadshavarna använder rektor Ulla Halling för första gången begreppet ”narkotika”.

– Det finns på byn och även bland en handfull av våra elever. Men jag känner inte till att någon elev knarkat på skolans område. Däremot finns misstankar om att de avvikit härifrån och ägnat sig åt sådant, säger rektor Ulla Halling.

Det skall bland annat ha skett på en adress på Stationsvägen och i en övergiven och förfallande byggnad till före detta Ohlsson & Rosenlunds tegelverk på Norra Järnvägsgatan.

– Ja, de adresserna känner jag till. Vi arbetar tillsammans med polisen, socialen och fritidsförvaltningen för att stoppa langningen. Inom kort skall vi ha ett möte i den gruppen och diskutera situationen just nu, säger Ulla Halling.

Bekymrade föräldrar som tagit kontakt med UNT, och som vill vara anonyma för att skydda sina redan utsatta barn, hävdar emellertid att ett en elev ertappats med narkotika i sitt skåp på skolan, men att det inte ledde till någon åtgärd.

– Det känner jag inte till, säger Ulla Halling.

Eleven skall ha sagt att narkotikan ”planterats” i skåpet.

– Det är klart att jag skulle kunna låta polisen undersöka skolan med narkotikahund, men det är ingen åtgärd som varit aktuell, säger rektorn.

Men föräldrarna kan specifikt ange vilken sorts narkotika som florerar:

– Spice, speed, marijuana och något som går under namnet ”magisk choklad”, ett opiat som röks.

Föräldragruppen som UNT talat med anser att skolan gör för litet.

– Är inte föräldrar nöjda har skolan misslyckats. Men vi har vuxna på skolgården och ett särskilt elevhälsoteam med kurator, skolvärd och elevassistent. Jag har lärare som letar upp elever som avvikit och tar dem tillbaka till skolan. Misstänker vi att någon använder droger, exempelvis narkotika, gör vi en orosanmälan till socialen, enligt Ulla Halling.

Men, säger föräldrarna, kurator är sjukskriven och någon psykolog finns för närvarande inte. De anser att skolpersonal också borde finnas i korridorerna på rasterna om man skall kunna klara upp olika missförhållanden.

Ett sådant missförhållande är mobbning. Ulla Halling håller fram en PM betitlad ”Heby skola 7-9, plan mot diskriminering och kränkande behandling”, en så kallad ”värdegrund” enligt skollagens bestämmelse. Den kan också läsas på nätet.

Men om inte de högtravande formuleringarna kan infrias i parktiken är det ju bara fråga om ord av noll och intet värde?

– Vi måste ju ha en struktur och planen har hjälpt oss att vara framgångsrika i de allra flesta ärenden som blivit kända för oss. Vi har höga siffror i trygghetsenkäter. Men det är klart att med 200 elever vore det konstigt om det inte förekom konflikter.

I brevet nyligen till vårdnadshavarna tar rektor också upp mobbning:

"Trots våra föresatser att mobbning inte skall förekomma kan det uppstå situationer där man kränks eller kränker andra":

– Jag menar att elever som upplever sig mobbade också själva kan mobba. Mobbning är komplicerat. Vi måste ta ansvar för både förövare och offer.

Föräldrarnas bild är dock en annan.

– Minst en elev har nyligen tvingats använda narkotika. Det förekommer utfrysning av elever och fysiska angrepp som krokben, knuffar, slag, och naturligtvis också nedsättande omdömen och hot både verbalt och via sms och chatt. Mobbas ett barn påverkas hela familjen.

Vad gör ni när mobbning uppdagas?

– Vi talar med de inblandade. Jag vill hjälpa dem att förstå vilka signaler man sänder ut och att det man säger kan tolkas på olika sätt. Vi kontaktar naturligtvis också berörda föräldrar. Vi gör allt vi kan för att lösa sådana saker snabbt, och när vi lyckas blir vi glada, svarar Ulla Halling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!