Eldningsförbud råder i hela länet

Förra veckan utlystes eldningsförbud i Enköping och Heby. Nu utvidgas förbudet till att gälla hela länet.

Foto: Staffan Claesson

Heby2011-07-12 08:01

– Eldningsförbudet innebär alltså att man inte får elda alls. Vill man grilla får man göra det på platser som ställts upp av kommunen eller på sin egen tomt, säger Folke Lönnqvist, stabsbefäl på brandförsvaret i Uppsala.

Varje dag diskuterar Folke Lönnqvist tillsammans med yttre befäl och insatsledare i länets övriga kommuner om förbudet ska hävas eller ej. Till hjälp har han uppgifter från SMHI. Brandrisken beräknas enligt en femgradig skala, där en femma alltså innebär eldningsförbud.
– I Enköping och Bålsta är det 5 E just nu, där E står för extrema brandförhållanden, säger han.

En femma innebär att det varit långvarig torka, vilket gör att det är mycket torrt även i djupare markskikt. Just nu flyger brandförsvaret och kontrollerar så att inga bränder brutit ut två gånger om dagen.
– Men skulle vi börja se skogsbränder eller åskmoln kan vi utöka till tre flygningar om dagen, eller ännu fler. Flygningarna är väldigt effektiva, oftast upptäcks skogsbränder inom ett dygn. Tidigare i sommar har mindre skogsbränder brutit ut runt om i länet, men större bränder har vi som tur är blivit förskonade ifrån, säger Folke Lönnqvist.

Han menar att det är omöjligt att säga hur länge eldningsförbudet kvarstår.
– Det beror helt på hur vädret blir. Enligt SMHI förväntas regn om ett par dagar så kanske att läget förändras då. Som vanlig korvgrillare bör man vara lite extra uppmärksam när det är så torrt i marken, tycker Folke Lönnqvist.
– Det är sunt förnuft som gäller. Engångsgrillar kan vara lömska. Kolen är varm länge, så jag skulle nog vänta närmre två dygn innan jag slänger en engångsgrill i soporna, säger han.

Är man osäker på om eldningsförbud gäller kan man få besked genom att ringa till Brandförsvarets telefonsvarare på nummer 018–72 73 055.

HANDSKAS FÖRSIKTIGT MED ELDEN

Vid eldningsförbud är normalt all öppen eld förbjuden.

Ungefär vart tionde år har Sverige somrar med omfattande skogsbränder. Oftast är det vi människor som på ett eller annat sätt orsakat branden, till exempel genom avverkning, lägereld eller lek med eld. Blixtnedslag kan också vara boven i dramat.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!