- Vi och två andra ekologiska föreningar tävlade i finalen. Änglamarkspriset röstats fram av konsumenterna på Coops hemsida. Vår idé om att grisar skall ha det bra medan de lever är viktigt för många konsumenter, säger Gun Ekman.
Hon har ett 50-tal suggor som betar utomhus under sommarhalvåret. På sex månader levererar gården omkring 500 slaktsvin.
– I den här branschen talar vi om inne- och uteekologiska grisar. Enligt EU kan man klassas som ekologisk uppfödning även om grisarna hela året går på en cementplatta. Vi menar att grisens naturliga behov måste tillfredsställa genom bete utomhus. Det är därför vi tagit namnet Jord på trynet, säger Gun Ekman som driver gården tillsammans med sin man Göran Ekman.
Föreningens medlemmar finns från Skåne i söder till Uppland och Dalarna i norr. Vad föreningen skall göra med prissumman skall man sätta sig ner och diskutera sedan höstbruket och tröskningen klarats av.
– Kanske gör vi en utbildningsresa och tittar hur grisar föds upp i England där djuren går mycket ute, eller så satsar vi prispengarna på att marknadsföra vår förening. Till exempel är Änglamarks bacon är gjort på kött från vår förening.
Ekologiska grisar föds upp på ekologiskt odlad spannmål och proteintillsatser. Nischen utgör ännu så länge bara en procent av grisnäringen i Sverige. Men efterfrågan på ekologiskt fläsk ökar i första hand från konsumenter och storhushåll i Stockholm, Uppsala och andra universitetsstäder. Just nu byggs ett nytt svinhus på Björnarbo gård.
Men ett problem är tillgången på slakterier på rimligt avstånd.
– Närmaste Scan är i Skara. Transporterna dit sker var fjortonde dag och man klarar att samla in mina slaktdjur och transportera dem inom stipulerade åtta timmar. Men också det slakteriet skall läggas ner. Scan skall bara behålla slakteriet i Kristianstad och dit blir det får långt. Kanske bli mobila slakterier som kommer till gårdarna lösningen? Jag säljer till grossisten Svenskt Butikskött och har kontrakt med dem i tre år till, säger Gun Ekman.