Det storslagna projektet Julmyra horsecenter är en av landets största travanläggningar med hundratals hästar. Den byggdes för omkring 15 år sedan och lanserades som ett miljöprojekt för hållbar hästhållning. "Är du på vägarna är en sväng förbi Julmyra horsecenter väl värt ett besök", skriver Heby kommun på sin hemsida där man tipsar om sevärdheter.
Storskalig hästhållning skulle inte påverka närliggande vattendrag när den byggdes, och anläggningen har även fått pris för sitt arbete med att minska läckage av näring från stall och hagar.
Samtidigt varnar nu Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening för höjda koncentrationer av fosfor i Vansjön. I ett brev till Heby kommun beskriver man det akuta läget där fosforshalten i Vansjö och Nordsjö tredubblats sedan Julmyraprojektet inleddes. I år visade mätningarna på 139 mikrogram fosfor per liter. Innan byggandet av Julmyra startade låg värdena på mellan 30 och 40 mikrogram per liter. Fosfor bidrar till övergödning och syrebrist i vattendragen.
De höga fosforhalterna är en kalldusch för en förening som under flera år har arbetat för att förbättra vattenkvaliteten.
– Föreningen gick egentligen in i de här databaserna för att kolla nyttan av vårt eget arbete i och med att det gjorts mycket åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten. Vi var intresserade av att se om det hade haft någon positiv effekt. Då upptäckte vi att det hade gått åt andra hållet. Vattenkvaliteten hade försämrats, och det ganska mycket, säger Staffan Lund, en av medlemmarna i föreningen.
Nu startade ett detektivarbete för att hitta källan som låg bakom den kraftiga ökningen av fosfor, där Vansjös ekologiska status gått från måttlig till dålig på bara några år.
Föreningen ser ett tidsmässigt samband med starten av Julmyraprojektet – och några andra stora förändringar som kan ligga bakom den dramatiska försämringen är svåra att hitta. Men man anser inte att det är de många hästarna vid anläggningen som är det främsta problemet, där tas avföringen om hand på ett miljövänligt sätt. I stället pekar man på den dränering och markavvattning som gjordes när det stora området – 200 hektar – förbereddes för hästanläggningen. Man skriver i handlingen till kommunen att enskilda avlopp, jordbruket och de nya hästarna bidrar till fosforbelastningen, men att dräneringen av området med erosionskänsliga jordar och rika myr- och våtmarker är huvudorsaken. "Dräneringen har troligen medfört ett ökat utflöde av fosfor från marken samt minskat markens kapacitet till naturlig rening", skriver föreningen bland annat. Vattnet med rika fosforhalter har sedan nått Vansjön/Nordsjön via Fallbäcken.
Vansjö-Nordsjö vattenvårdsförening uppskattar kostnaderna för att rätta till felen och förbättra statusen på vattendragen nedströms till flera hundra miljoner kronor.
– Det finns en miljöövervakning, men ingen ansvarig från myndigheterna har agerat. Det är ju inte vi som enskilda eller allmänheten som ska upptäcka och reagera på såna här stora avvikelser från det normala, utan det är ju det vi har myndigheter till, säger Staffan Lund.
Föreningen föreslår nu en rad åtgärder. Det handlar bland annat om att anlägga större våtmarker i huvudflödet från Julmyra, kalkfilter i den mest belastade dikena och eventuellt även reningsverk. Åtgärder som borde funnits med redan när projektet planerades, anser Staffan Lund.
– Vi har gått igenom dokumentation, det som är offentligt. Där säger kommunens egen expertenhet – bygg- och miljöenheten – att de anser att beslutsunderlaget borde förbättras. Samma sak säger flera av remissinstanserna. Och när vi tittar på underlaget för ett så här stort projekt inför beslutet i kommunfullmäktige så är det ganska tunt, säger han.
Vattenvårdsföreningen anser att Heby kommun och länsstyrelsen/vattenmyndigheten är ansvariga för försämringen i vattendragen där de höga fosforhalterna leder till övergödning och en utarmning av de höga naturvärdena. Det påverkar också nedströms i Örsundaån och slutligen Mälaren.
Man skriver i sitt brev att kommunen och länsstyrelsen ansvarar "dels för brister i den fysiska planeringen av Julmyra och dels för underlåtenhet att undersöka, rapportera och åtgärda den skada som uppkommit".
Därför vill man att kommunens och länsstyrelsens kontroll av Julmyraprojektet granskas. "Vi hoppas att det också ska gynna de nya fastighetsägarna på Julmyra", skriver föreningen.
– Det behövs ett modernare helhetsgrepp vad gäller vatten och det är viktigt att man drar lärdom av händelser som denna. Ska vi lyckas med att hantera de viktiga frågorna om vatten- och livsmedelssäkerhet i ett allt tuffare klimat- och säkerhetsläge måste samarbetet mellan myndigheter och fastighetsägare fungera bättre än i fallet med Julmyra, säger Staffan Lund.
Planerna för projektet godkändes av kommunfullmäktige i december 2008. Det väcktes frågor inför beslutet, bland annat varför det inte tagits fram en detaljplan för ett så stort projekt.
– En detaljplan tar för lång tid att upprätta, därför har vi valt en översiktlig planering. Men varje enskilt bygglov kommer att prövas ur bland annat miljösynpunkt, sade dåvarande kommunalrådet Carina Schön (S) inför beslutet.
UNT har varit i kontakt med Hebys kommundirektör Emma Burstedt som just nu inte vill kommentera kritiken som framförs. Hon skriver dock att "kommunen är bekymrad över att resultaten inte är de som vi hade velat se".