Under tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att besöksförbudet på landets äldreboenden hävs den 1 oktober efter sex långa coronamånader.
UNT har tidigare skrivit om Sven Forsling som har kämpat för att få träffa sin fru Agneta som suttit isolerad på ett demensboende i Tärnsjö. Under de första fyra månaderna kunde de inte träffas alls. Sedan fick de möjlighet att ses, men med ett plexiglas mellan dem.
– Plexiglaset var ett sådant monster. Vi stod på varsin sida, men Agneta bara grät. Hon klarade inte av det, säger Sven Forsling.
Då skrev Sven en skrivelse till socialchefen i Heby som han sedan publicerade på Facebook. Inlägget har delats tusentals gånger och har uppmärksammats i riksmedier. Men i och med gårdagens besked från regeringen kommer nu Sven och Agneta få träffas som vanligt om bara ett par veckor.
– Jag har väldigt blandade känslor över det här. Självklart är jag överlycklig och lättad över att de äntligen tog det här beslutet. Men jag har läst massor med beskrivningar om relationer som slitits sönder och att människor har dött i total ensamhet på grund av liknande situationer som vår. Då måste man ställa frågan om det här var värt allt lidande som det skapade, säger Sven Forsling.
Sven Forsling menar att de svenska myndigheterna har pratat för mycket om bara överlevnad istället för att även diskutera de äldres livsinnehåll.
– Alla ord och tankar försvinner för en dement person. Då blir känslan att hålla om någon man känner sig trygg med helt livsavgörande, och det har myndigheterna berövat Agneta, och många andra, i ett halvår. Om jag får välja mellan att ligga ensam på ett rum och äta mediciner som gör att jag lever ett år till eller att få vara hemma med min fru, men att jag garanterat kommer dö av det. Då kommer jag alltid att välja att vara hemma och dö med min fru, så viktigt är det.
Nu hoppas Sven att uppmärksamheten den här frågan har fått kommer bidra till att det kommer föras en bredare diskussion om de äldres situation om pandemin skulle blossa upp igen.
– De flesta forskare är överens om att det kommer en ny pandemi. Då måste vi se till att vi lär oss av historien. Först och främst kan man inte bara prata om överlevnad som det nu har varit, man måste blanda in livskvalité i det hela och verkligen lyssnar på vad de gamla och sjuka faktiskt behöver.