Efter hög skolfrånvaro – "tillbaka till normalläge"

I mitten av mars var nästan var tredje skolbänk tom i Uppsala län, men bara några veckor senare har närvaron återgått till nära normala siffror.

Nästan var tredje elev i länets grundskolor saknades i skolbänken under vecka 12. Det enda undantaget är Knivsta kommun, där frånvaron som högst har varit upp på 20 procent sedan mitten av mars.

Nästan var tredje elev i länets grundskolor saknades i skolbänken under vecka 12. Det enda undantaget är Knivsta kommun, där frånvaron som högst har varit upp på 20 procent sedan mitten av mars.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Heby2020-05-13 14:30

I mars hängde frågan om eventuella skolstängningar i Sverige i luften. Då syntes en drastiskt ökad frånvaro på många grundskolor i Uppsala län. Enligt de siffror som tidningen har fått från länets kommuner uppgick skolfrånvaron på flera håll till närmare 30 procent under vecka 12 (se fotnot). På enskilda skolor var den dock lägre – eller betydligt högre – än så. Måndag 16 mars var exempelvis tio procent av eleverna på en grundskola i Heby kommun frånvarande, och på fredagen i samma vecka var frånvaron uppe på 48 procent. Liknande exempel finns även i andra kommuner.

Därefter började frånvaron avta igen. Efter påsklovet har den i genomsnitt legat på runt tio procent i länets grundskolor. I Heby kommun innebär det att man närmar sig normal närvaro igen, som i fjol låg på cirka 93 procent utslaget över året.

– På det stora hela är vi tillbaka i någon slags normalläge nu, säkert delvis för att eleverna vill vara i skolan. Det är klart att det var oroväckande när frånvaron gick upp så mycket, men det är en speciell situation och vi har varit noga med riktlinjer om att vara hemma vid förkylningssymptom, säger Dan Bergqvist, skolchef i Heby kommun.

Även bland skolpersonal har fler än vanligt varit hemma, och kollegor har fått hoppa in för varandra. I dagsläget är Dan Bergqvist dock inte orolig över att situationen ska påverka betygen för de elever som går ut grundskolan i juni.

– Jag tycker att skolorna har mött upp bra för att eleverna ska klara sina betyg. Från skolans sida gäller det att hantera det på bästa möjliga sätt, och de elever som har varit hemma har kunnat följa med i skolarbetet ändå, säger han.

När det gäller betygsättning menar Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket, att det är viktigt att komma ihåg att de sista veckorna på terminen sällan är avgörande.

– Betygsättning är alltid en känslig fråga den här tiden på året. Elever är oroliga att de inte får chans att visa upp sina kunskaper, men i grundskolan har läraren jobbat med ett ämne under hela året och det finns ofta mycket underlag att titta på. På Skolverket är vi glada att skolorna har kunnat vara öppna och att de har getts möjlighet att förlänga läsåret om det krävs, säger Ulrika Lundqvist.

Fotnot: Vissa kommuner i länet redovisar närvarosiffror per dag och för varje enskilda skolenhet, andra per vecka och för samtliga grundskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!