Dramadokumentär om Gysingevargen
Nästa måndag, 13 augusti, visar SVT en dramadokumentär om den så kallade Gysingevargen som i början av 1800-talet ska ha dödat barn i Gysinge.
I rollen som jägaren Malmberg Nilsson syns Alexander Morton, mer känd som Golly i Karl för sin kilt.
Foto: BBC
Det är det brittiska tv-bolaget BBC som står bakom produktionen. Enligt SVT handlar programserien Människoätare om tre olika tillfällen då rovdjur aktivt jagat och dödat människor. Ett av de entimmeslånga avsnitten handlar om Gysingevargen.
- Det är en dramatisering som utgår från förhör och domstolsprotokoll, berättar Gudrun Kjellberg.
Handlingen kretsar kring två personer som ska ha tagit hand om två olika vargar i Gysinge år 1817. Vargarna hålls i fångenskap men släpps senare. Därefter blir i tv-programmet elva barn dödade, men vilken av vargarna som ligger bakom anfallen är oklart.
Uppgifterna om vad som är sanning och vad som är myt om Gysingevargen är i dag osäkert, men en vanlig åsikt är just att de onaturliga förhållanden som vargen vuxit upp i varit avgörande för dess agerande.
Till exempel finns delade meningar om hur många barn som blev dödade. Enligt tv-programmet hänvisas till att elva barn miste livet. Enligt rovdjurscentret De 5 stora i Järvsös hemsida dog nio barn.
Enligt Lars Bonde, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Gävleborgs län, är det en känslig fråga.
- Att det var så många som elva barn har jag aldrig hört. Jag tvivlar på den uppgiften och man blir lite orolig. Det är en känslig fråga med mycket mytbildning, säger han.
Dramadokumentären är inspelad i Polen med ungerska vargar. Skådespelarna kommer från Storbritannien.
De övriga delarna av Människoätare kommer att sändas i vinter och handlar om leoparder i Indien och lejon i södra Afrika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!