I början av mars hittades en död sångsvan i Arnebo strax utanför Heby. Fågeln lämnades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som tog prover på sångsvanen. Testresultaten visade senare att den var smittad av fågelnifluensan.
— Det är det nordligaste fallet hittills den här säsongen, säger Cecilia Hultén, veterinär epidemiolog på SVA.
I nuläget är det två olika typer av fågelinfluensa som sprids i Sverige och vintersäsongens utbrott är det största någonsin i Sverige. Spridningen har varit stor i södra Sverige men enligt Cecilia Hultén är det inte oväntat att det börjar dyka upp fall på vilda fåglar även längre norrut.
— Smittan kommer från Europa och sprider sig uppåt, så har det sett ut vid tidigare utbrott också. Med tanke på storleken på smittspridningen är det ett allvarligt läge för fjäderfänäringen och vi ser i nuläget inga tecken på att det håller på att mattas av, säger hon.
Hittills har man konstaterat smitta i tio kommersiella fjäderfäbesättningar, fyra hobbyflockar, en fasanuppfödning, en djurpark och hos 41 vilda fåglar. De allra flesta fall finns ännu i de södra delarna av Sverige. Men enligt Cecilia Hultén innebär fyndet av sångsvanen i Heby med stor sannolikhet att smittan är utbredd även där.
— Om man håller fjäderfä kommersiellt eller på hobbynivå är det väldigt viktigt att det inte blir någon kontakt mellan vilda och tama fåglar, vare sig direkt eller indirekt.
Vad ska man som fjäderfäägare tänka på för att hålla smittan borta från sina djur?
— Jordbruksverket höjt skyddsnivån på grund av den utbredda smittan. Det innebär bland annat att fjäderfän ska hållas inne. Fåglar som undantagsvis inte kan hållas inne ska hållas under tak och äta inomhus. Det är också viktigt att man rengör utrustning, byter kläder och rengör eller byter skorna innan man går in till sina fåglar för att minimera risken att ta med sig smittan in.
Finns det någon risk att smittan sprider sig till människor eller andra djur?
— Det finns enstaka rapporter om andra djur som kan ha fått fågelinfluensa, men det är ytterst få. Sedan kan fågelinfluensan föras mellan djur och människor, men ingen av de former av fågelinfluensan som har hittats den här säsongen anses vara speciellt smittsam för människor. Men med det sagt ska man absolut inte hantera döda fåglar utan handskar.