Diakon mot utsatthet

Elva procent av barnen i Heby kommun lever i ekonomiskt utsatta hushåll. Antalet självmord bland män är högre än riksgenomsnittet liksom ohälsotalet. Det är några siffror som fått diakon Carina Hannus i Östervåla-Harbo pastorat att reagera.

Socialnämndens ordförande Leif Nilsson och diakon Carina Hannus.

Socialnämndens ordförande Leif Nilsson och diakon Carina Hannus.

Foto: Eva Nevelius

Heby2010-04-24 16:35

- Det här ledde till ett uppvaknande hos mig och en större förståelse för att det finns de som har det dåligt även i vår kommun. Så här på landsbygden tror vi ibland att alla har det så bra. Men vi kanske inte mår så bra som vi tror, säger hon.

Det var när Vägkyrkan skulle hålla öppet i somras som hon plockade fram statistiken över Heby kommun. Det visade sig bland annat att 35 procent av de ensamstående med hemmavarande barn hade låga inkomster. Siffrorna är dessutom inte helt dagsfärska utan kommer från 2005-2007. Och Carina Hannus menar att situationen knappast förbättrats på senare tid.
- I mitt jobb möter jag fler och fler som kommer med ekonomiska bekymmer och söker hjälp. I vintras fick jag också signaler från en församlingsbo om att det fanns barn som kom i gummistövlar och bomullssockar till skolan trots att det var 20-25 grader kallt ute. Beror det på ointresse, dålig ekonomi eller att tonåringar är som de är, kan man ju fundera på.

Carina Hannus
hoppas nu att invånarna ska gå samman och sträcka ut en hjälpande hand till sina medmänniskor. Exakt hur det ska ske är hon ännu osäker på men på lördagen anordnades ett första öppet möte för att diskutera saken.
- Målet är att se vilka resurser det finns och vad var och en kan göra. Framför allt måste vi våga börja prata om det här, säger hon.
Under mötet bildades en arbetsgrupp som ska jobba vidare med frågan. Till sommaren planerar man för första gången ett familjeläger på Aspnäs gård tillsammans med Västerlövsta pastorat. Familjer som annars inte skulle ha råd att åka på semester får ansöka om att följa med.
- Barn som kommer tillbaka till skolan efter sommaren och inte har gjort någonting får ofta en skamstämpel på sig. Då kan kanske några dagar på en lägergård betyda mycket.

Vid lördagens möte på församlingshemmet i Östervåla deltog också socialnämndens ordförande i Heby kommun Leif Nilsson. Han välkomnar initiativet från Svenska kyrkan.
- Omtanken om varandra måste komma tillbaka i samhället. Vi kommer inte att klara det här enbart med skattemedel utan medmänniskor behövs, säger han.
Och Carina Hannus påpekar att det inte alltid behöver handla om pengar.
- Ekonomisk utsatthet leder inte bara till att man inte kan köpa nya cyklar till sina barn utan också till sämre självkänsla. Att upprätta varandra, det kan vi i alla fall göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!