Det ser ljust ut för hallonälskarna

Den här tiden drar hallonsäsongen i gång på allvar i länet. Det ser ut att bli ett bra år den som gillar det klarröda, välsmakande bäret.

Odlaren Kerstin Birelius glädjer sig åt ett gott hallonår.

Odlaren Kerstin Birelius glädjer sig åt ett gott hallonår.

Foto: Johan Eriksson

Heby2008-07-24 00:01
- Den senaste veckan har det formligen exploderat i hallonlanden, berättar odlaren Kerstin Birelius från Rödmossa utanför Heby.
Kerstin och Hasse Birelius driver sedan några år tillbaka en hallonodling med självplock i Rödmossa utanför Heby. De berättar att det i år ser mycket bra ut i hallonlanden.
- Vi kom hem nu efter en veckas semester och det har formligen exploderat, berättar Kerstin Birelius.

Hon visar runt i hallonodlingen som är på sammanlagt en hektar. Långa rader, uppemot 600 meter hallonland med sammanlagt 1500 buskar, finns på odlingen, som sedan fem år tillbaka bedrivs ekologiskt. Odlingssättet kräver en stor arbetsinsats med mycket handrensning men belönas med några tusenlappar i EU-bidrag varje år. Men bidraget har mer än halverats de senaste åren.
- Det här är inget man ägnar sig åt för att tjäna pengar utan man behöver ha ett genuint bärintresse för att hålla på. Även om vi kommer att sakna själva jobbet och människorna som kommer hit och plockar är nog det här sista året vi håller på, säger Hasse Birelius.

De klarröda bären, som är av den lite syrliga sorten Asker, hänger i tunga klasar på hallonplantorna och plocksäsongen kommer nu att pågå i ungefär en månad. Som mest har odlingen i Rödmossa givit 220 kilo bär, det var 2006, medan ett normalår ger knappt hälften.
Kerstin och Hasse Birelius tycker hallonet är det perfekta bäret. Användbart i alla möjliga sammanhang och smakrikt även då det legat i frysen några månader.
- Hallon och glass en varm sommardag smakar himmelskt. Hallonmarmelad på frukostmackan är en annan personlig favorit, säger Kerstin Birelius som känner en del vemod över att det här är sista året de bedriver odlingen.
- Jag kommer nog att spara några plantor för egen del i alla fall, säger hon.

Magnus Engstedt, bärrådgivare från södra Sverige, bekräftar att 2008 är ett bra år för landets hallonodlare.
- De kontakter jag har med odlare från hela landet visar på genomgående goda skördar. Detta i kombination med att det också importeras en hel del bär från både Polen och Tyskland betyder god tillgång och relativt låga priser för landets hallonälskare. De är bara att gratulera, säger han.
FAKTA
Hallon
Hallonbusken har odlats i Sverige sedan 1500-talet. Riktigt populära blev hallon först under 1800-talet under vilken de började odlas allt oftare i Europa och Nordamerika. Hallonbusken finns även i vilt tillstånd. Vanligast är röda hallon, men även gula förekommer. Bären mognar runt juni i södra Sverige, men den stora skörden kommer i juli/augusti. Bären äts som de är eller används till sylt och saft. Drottningsylt görs på hälften blåbär, hälften hallon. Forskning pekar på att hallon innehåller mycket av polyfenoler, kraftfulla antioxidanter, av en ovanlig typ. Hallon innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer men också en hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar. Det finns många hallonsorter, exempelvis Asker, Preussen och Veten.

Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!