"Det här är ju en kanonkommun att bo i"

Medan SD-stödet verkar självklart för många landsbygdsbor är det oförklarligt för andra. "Här finns en inskränkthet", säger Julia Hellström i Morgongåva.

Ett allmänt missnöje när kommunen sviker orten, det tror Agneta Jansson kan ligga bakom SD:s framgångar. "För vi har ju nästan inga invandrare här och de vi har är det inga problem med."

Ett allmänt missnöje när kommunen sviker orten, det tror Agneta Jansson kan ligga bakom SD:s framgångar. "För vi har ju nästan inga invandrare här och de vi har är det inga problem med."

Foto: Niklas Skeri

Heby2018-09-15 07:00

Stödet för SD växer utanför Uppsala tätort. I Järlåsa valdistrikt röstade 27 procent på SD i riksdagsvalet. I ett reportage i UNT i dag skildras SD-väljarnas egen syn på orsakerna till framgången. Men 27 procents stöd innebär att 73 procent inte röstade på SD. Bland dem har många svårt att förstå partiets framryckning utanför Uppsala.

I Järlåsa klipper Agneta Jansson sin saftigt gröna gräsmatta. Det finns gott om vardagsproblem på orten som ligger bakom en besvikelse på politikerna, menar hon: en miljöstation som inte sköts, trafiksituationen, lokalbrist för föreningslivet och inte minst stora problem med vattenbrist och vattenläckor.

– Det verkar inte som kommunen vill ge Järlåsa chansen. Vi vill ha en järnvägsstation här. Då skulle orten kunna växa, säger hon.

Att SD är stora är dock ändå svårt att förstå, tycker hon.

– Vi har ju inte många invandrade eller asylsökande här. Och de av annan härkomst som finns här är det inga som helst problem med. Det måste ha med ett allmänt missnöja att göra.

En annan som klipper gräs är Kennet Viklund som just har hjälpt grillen i Vittinge på Hebysidan med gräsmattan. Han är helt oförstående inför SD:s framgång.

– Jag kan inte förstå det. Jag bor ute på landet och tycker att det här är en kanonkommun att bo i. Skolor och annan service har ju minskat på landsbygden. Men jag undrar samtidigt hur mycket av det de egentligen menar, det är ju bara invandringsfrågan som gäller för dem, säger han.

I Morgongåva står Julia Hellström utanför sin lägenhet och snackar med en kompis.

– Borde det inte vara tvärt om, att folk i stan röstade på SD där invandrarna är fler, frågar hon sig, men konstaterar att det flyttat nyanlända till området.

– Jag tycker att folk är ganska inskränkta här. Många har koll på varandra. Nu blir det mycket vi och dom när de kommer nya. Det är verkligen inte bra.

Vad tänker du om SD:s framgång?

– Jag tycker att det är obehagligt. De är ett främlingsfientligt parti. Jag är själv inte helsvensk.

Vad kan man göra för att minska åsiktsklyftorna?

– Jag vet inte, kanske skapa mer samvaro och interaktion mellan människor. Kanske ordna en grillkväll?

Annika Gustafsson Lif sitter i kassan på lanthandeln i Oxsätra. Hon är politiskt intresserad och har med förfäran noterat att SD i riksdagsvalet fick 26,4 procent här i Åkerlänna valdistrikt.

– Jag tror inte att man vet hur demokratin fungerar, hur riksdagen arbetar eller hur politiska processer går till. Och det skapar ett stort missnöje.

Hon säger att hon genom sitt engagemang i butiken som byborna driver, fått insyn och förstått att en kommun är en stor sak att dra runt, och att saker tar tid.

–  Politikerföraktet gillar jag inte.

Vid en ladugårdsvägg står en man som inte vill säga sitt namn. Han är inte SD-väljare, säger han. Han vet hur stora SD har blivit här i kring.

– Är det inte jäkligt märkligt? Här finns ju inga invandrare och ingen är arbetslös.

Men varför tror du att folk röstar på dem?

– Jag tror att det är mycket politikerförakt. Och många är förbannade, lite så där överhuvud taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!