Vittinge är inne i en expansionsfas och de senaste åren har 25 nya hus byggts på orten. För några veckor sedan beslutade kommunfullmäktige att ge Hebyfastigheter igångsättningstillstånd för byggnationen av den nya förskolan och lågstadieskolan, och just nu avverkas skog för exploatering av ytterligare 17 villatomter i Ösbylundsområdet.
Hebys politiker har sedan många år varit tydliga med att de vill ha ett tågstopp i Vittinge, och inom de närmaste veckorna kommer kommunstyrelsen att skicka en skrivelse till regionen.
– Vi vill aktualisera frågan om tågstopp i det nya läget som Vittinge befinner sig i. Regionen har beskrivit att de måste se att det händer något på orten för att det ska vara möjligt att undersöka tågstopp, och under de senaste tio åren har befolkningen i tätorten ökat från 460 personer 2010 till 603 personer 2020, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C).
Kommunen har köpt mark för att kunna göra ytterligare tomter i anslutning till den nya förskolan och skolan, och för området Skräddarbacken görs en detaljplaneändring för att kunna bygga flerbostadshus och vidareutveckla den gröna mötesplatsen. Marie Wilén lyfter också fram satsningar inom näringslivet och föreningar, och den goda kapaciteten för vatten och avlopp.
– Vi vet att det är långa processer med att få till tågstopp, men vi vill uppmärksamma regionen på de satsningar som gjorts och görs i Vittinge. Det finns ett större intresse för att flytta dit och befolkningen kommer att fortsätta öka.
Som UNT har berättat tidigare pågår en utveckling av Dalabanan, men enligt Cecilia Carlqvist, infrastrukturstrateg på Region Uppsala, är Vittinge inte prioriterat just nu.
– Vi kan inte bara titta på en geografisk punkt utan måste se hela Dalabanan som system. Det är en enkelspårig bana och då är det inte lika lätt att få till tåguppehåll, för att det ska vara möjligt måste det vara en mötesstation, säger hon, men tillägger att det är en politisk fråga.
– Skrivelsen från Heby kommun kommer tas upp i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala, och sedan är det våra nämndpolitiker som tar beslut om hur vi ska gå vidare i frågan.
En ort som däremot ska utredas för ett eventuellt tåguppehåll är Järlåsa.
– Det finns förutsättningar där eftersom det är en mötesstation i dag, det är bara perronger som saknas, säger Cecilia Carlqvist.