De var med och ändrade historien

Stolthet över att ha varit med och ändrat historien präglade tioårsjubileumet för Heby kommuns länsbyte som på tisdagen firades med en långlunch i Vittinge församlingshem.

Pratar minnen. Cari Hildebrand, Anders Wall och Kurt Rickard Lindgren pratar minnen från den intensiva kampanjen som ledde fram till Heby kommuns länsbyte för tio år sedan.

Pratar minnen. Cari Hildebrand, Anders Wall och Kurt Rickard Lindgren pratar minnen från den intensiva kampanjen som ledde fram till Heby kommuns länsbyte för tio år sedan.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-05-23 22:10

Det är i år tio år sedan Heby kommun lämnade Västmanland och bytte till Uppsala län. Det uppmärksammades på tisdagen med en jubileumslunch i Vittinge församlingshem med ett 20-tal inbjudna gäster, däribland den dåtida kampanjledningen och en del kommunföreträdare.

– Jag tycker att länsbytet förtjänar uppmärksamhet, därför träffas vi här i dag under enkla former, berättar Kurt Rickard Lindgren, som var en av de drivande i länsbytarkampanjen som officiellt startade i oktober 1997 i och med bildandet av Länsbytarföreningen i Heby.

Året efter bildades Länsbytarpartiet som i dag heter Lokala partiet.

– Egentligen var det Moderaterna i Östervåla som redan i början på 60-talet lyfte frågan om ett länsbyte, men de kom inte hela vägen då, förklarar Kurt Rickard Lindgren.

Men det gjorde alltså företrädarna för den nya kampanjen, som efter livligt argumenterande, påhejade av bland annat industrimannen och Hebybon Anders Wall, fick igenom en folkomröstning 1998 som ja-sidan vann. Men det skulle ta nio år innan länsbytet fullföljdes.

– Det politiska spelet var många gånger smutsigt, och när regeringen sade nej till länsbytet blev vi i kampanjledningen snarare ännu mer envisa i våra argument, vi menade att politikerna måste lyssna på folkviljan. Vi var arga, vi gav oss inte och vi hade folkligt stöd, berättar Cari Hildebrand, en av de dåtida ledarna för länsbytarkampanjen.

De följande åren fortsatte enträget de eldiga länsbytesförespråkarna att, på olika sätt, påverka regeringen. Emellanåt ganska rebelliskt.

– Periodvis satt vi i skift utanför riksdagshuset med våra skyltar, berättar Cari Hildebrand leende.

Det som, enligt Anders Wall, avgjorde frågan var en stor manifestation utanför regeringskansliet i samband med en lunch där bland annat dåtida statsminister Göran Persson fanns med.

– Två veckor senare gavs klartecken för länsbytet. Göran Persson berättade senare leende för mig att han helt enkelt tröttnat på tjatet från Hebyborna, säger Anders Wall.

Anders Wall ser hela processen kring länsbytet som ett spännande äventyr, och som dessutom varit avgörande för den positiva utveckling som just nu sker i Heby kommun.

– Utan länsbytet skulle exempelvis varken tågstoppen eller företagsetableringarna i Morgongåva varit möjliga. Länsbytet öppnade vägen, säger han.

Tio år efter länsbytet känner Cari Hildebrand stolthet.

– Vi var med och ändrade historien, självklart känner vi stolthet, säger hon.

Heby kommuns länsbyte:

Redan på 1960-talet drev Moderaterna i Östervåla frågan om länsbyte för Heby kommun, från Västmanlands län till Uppsala län.

1997 togs frågan upp igen av en samling länsbytesförespråkare från hela kommunen, och en kampanj startade officiellt i oktober 1997 i och med bildandet av Länsbytarföreningen i Heby.

Året efter genomfördes en folkomröstning där cirka 60 procent av kommuninvånarna röstade ja.

Den socialdemokratiska regeringen godkände först inte länsbytet men ändrade sig åtta år senare.

2007 anslöt Heby kommun till Uppsala län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!