Sedan början av 2010-talet har det tillverkats mozzarella på Ängsholmens Gårdsmejeri utanför Harbo i Heby kommun. På senare tid har Linda och Jonas Elvingson hämtat mjölk från Rotebergs gård och börjat odla egen bakteriekultur till osttillverkning.
– Man får bakterier som ger en komplexitet och bredd i smaken. Allt blev annorlunda efter att vi började använda egen bakteriekultur, säger Linda Elvingson.
Den nya smaken på mejeriets ost verkar falla finsmakaren i smaken. Ett brons i helgens ost-VM, där 3 500 ostar var med och tävlade, är ett bevis för det.
– Domarna, som är experter och från olika delar av världen, smakar på ostarna och ger dem poäng. De bedömer komplexiteten och bredden i smaken och hur välgjord osten är. Passerar man en viss nivå får man brons, silver eller guld, förklarar Linda Elvingson.
Poängsystemet är komplicerat och flera ostar tilldelas de olika valörerna. I natt fick Linda och Jonas Elvingson veta att deras ost prisats under tävlingen.
– Klockan två i natt drack vi en flaska champagne eftersom att vi blev så glada, säger Linda Elvingson.