De vann brons i ost-VM

Det går att tävla i mycket. Till och med i osttillverkning. I ost-VM i Bergen lyckades Ängsholmens Gårdsmejeri knipa ett brons.

Linda Elvingson förklarar att det ligger mycket jobb bakom en riktigt bra mozzarella.

Linda Elvingson förklarar att det ligger mycket jobb bakom en riktigt bra mozzarella.

Foto: Christine Richter

Heby2018-11-04 13:02

Sedan början av 2010-talet har det tillverkats mozzarella på Ängsholmens Gårdsmejeri utanför Harbo i Heby kommun. På senare tid har Linda och Jonas Elvingson hämtat mjölk från Rotebergs gård och börjat odla egen bakteriekultur till osttillverkning.

– Man får bakterier som ger en komplexitet och bredd i smaken. Allt blev annorlunda efter att vi började använda egen bakteriekultur, säger Linda Elvingson.

Den nya smaken på mejeriets ost verkar falla finsmakaren i smaken. Ett brons i helgens ost-VM, där 3 500 ostar var med och tävlade, är ett bevis för det.

– Domarna, som är experter och från olika delar av världen, smakar på ostarna och ger dem poäng. De bedömer komplexiteten och bredden i smaken och hur välgjord osten är. Passerar man en viss nivå får man brons, silver eller guld, förklarar Linda Elvingson.

Poängsystemet är komplicerat och flera ostar tilldelas de olika valörerna. I natt fick Linda och Jonas Elvingson veta att deras ost prisats under tävlingen.

– Klockan två i natt drack vi en flaska champagne eftersom att vi blev så glada, säger Linda Elvingson.

LÄS MER: Bufflig verksamhet blir ost

Ministern mötte bufflarna vid Ängsholmen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!