De talade om konstens betydelse

På lördagen kom litteraturkarusellen till biblioteket i Östervåla. Författaren Annika Berg-Frykholm berättade om sitt författarskap och sin senaste bok och konstnärerna Lars Holm och Stina Wollter talade om skapandet och om konstnärens förutsättningar.

Stina Wollter, Annika Berg-Frykholm och Lars Holm talade om konsten och bilders betydelse när de gästade biblioteket i Östervåla på lördagen.

Stina Wollter, Annika Berg-Frykholm och Lars Holm talade om konsten och bilders betydelse när de gästade biblioteket i Östervåla på lördagen.

Foto: Peter Frisberg

Heby2015-10-17 19:20

Biblioteket fylldes snabbt av nyfikna åhörare. Stina Wollter är ju rikskänd för sin medverkan i olika radio- och tv-program. Men först och främst är hon konstnär vilket hon insåg i tidiga tonår. På den tiden var hon en skolkande 14-åring i Göteborg som hittade riktning i livet genom en krokikurs tillsammans med ett tiotal äldre kvinnor – "mina morsor" som hon kallar dem.

Stina visste tidigt att hon var tekniskt skicklig. Men efter en recension i UNT 1997, där det ifrågasattes vad hon ville berätta, hamnade hon i en kris. Men under en resa till Azorerna, där hon målade av dottern Lisa på väg ut i vattnet omgärdad av svart lavasand och höga berg, lossnade något. Hon gjorde 38 målningar med det här motivet och sålde allihop vid en utställning här hemma.

Både Stina Wollter och Lars Holm pratade en del om konstnärens ekonomiska förutsättningar, något som Annika Berg-Frykholm också tog upp under sitt föredrag. Att kunna leva på sin konst är få förunnat, de flesta måste arbeta med något annat vid sidan av. Gallerister i Stockholm tar oftast 70 procent av intäkterna, då blir det inte mycket kvar till konstnären.

Det är lusten att måla och drivkraften att uttrycka sig som får konstnärerna att gå framåt trots att hindren är många.

– Det kanske inte går ihop ekonomiskt, men man måste få det att gå ihop själsligt, sade Stina Wollter.

Ensamhet i sitt skapande är också något som förenar många konstnärer. Därför gladde sig de båda konstnärerna över att få medverka i Annika Berg-Frykholms bok, liksom åt att få träffa varandra och publiken.

– Att bara stå hemma och måla är ett straff. Man måste få möta människor, sade Lars Holm som nästan uteslutande målar akvareller.

Annika Berg-Frykholm är journalisten som blev författare. Den första boken – "Självbilder" – ser hon som sitt livsverk. Den innehåller berättelser om hur människor, allt ifrån barn till gamla, blivit hjälpta vidare i sina liv genom sitt eget skapande.

I boken "Om konsten och livet – Porträtt av 23 konstnärer i Uppland", som hon gjort tillsammans med Uppsalafotografen Lennart Engström, möter de konstnärerna i hem- och ateljémiljö. Det blev många spännande möten och diskussioner om skapandets betydelse.

FAKTA Litteraturkarusellen

Den första litteraturkarusellen i Uppsala län genomfördes 2014. I år är det författarna Annika Berg-Frykholm och David Ericsson som åker runt till åtta länsbibliotek och berättar om sitt författarskap och sina senaste böcker. Annika Berg-Frykholm har också valt att låta några av de konstnärer som medverkar i hennes bok "Om konsten och livet – Portätt av 23 konstnärer i Uppland" medverka. David Ericsson är författare och långtradarchaufför och har ett starkt engagemang för vägbiblioteken. Litteraturkarusellen är ett samarbete mellan Kulturrådet, folkbiblioteken i Uppsala län och Länsbibliotek Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!