De ska bli stöd för demenssjuka

Fjorton anställda vid äldreboendena och inom hemtjänsten i Heby kommun har sedan i höstas vidareutbildat sig inom demenssjukvård. De ska bli ett speciellt stöd för demenssjuka och deras anhöriga i kommunen.

Från vänster: Karin Johansson (projektledare), Eva Tobiasson, Caroline Tärnström, Camilla Runerås, Birgitta Eriksson, Anna-Lena Hanold, Susanna Karlin, Barbro Norén, Marie Turesson och Johanna Svensson (projektledare).

Från vänster: Karin Johansson (projektledare), Eva Tobiasson, Caroline Tärnström, Camilla Runerås, Birgitta Eriksson, Anna-Lena Hanold, Susanna Karlin, Barbro Norén, Marie Turesson och Johanna Svensson (projektledare).

Foto: Johan Eriksson

Heby2008-06-16 20:03
Med hjälp av pengar från socialstyrelsen pågår ett projekt för att höja kompetensen inom demenssjukvården i Heby kommun. I höstas anställdes demenssjuksköterskan Johanna Svensson samtidigt som fjorton anställda inom äldrevården i kommunen valdes ut för att vidareutbildas i ämnet. Sedan dess har gruppen haft utbildningsträffar två gånger i månaden under Johanna Svenssons ledning.
- I och med att de äldre bor kvar längre hemma i stället för på äldreboenden har behovet av spetskompetens på det här området blivit alltmer nödvändig, förklarar hon och fortsätter:
- Många av de som får demensdiagnos och deras anhöriga känner sig ensamma och isolerade med de problem som man ställs inför. Här ska vi kunna vara till hjälp, fortsätter hon.

Johanna Svensson betonar att projektet även innefattar äldreboendena.
- Vi ska vara en resurs för alla demenssjuka i kommunen.
Satsningen är en del i ett större projekt som kallas Kompetensstegen som syftar till att höja kompetensen inom äldrevården på alla områden. Karin Johansson, projektledare för Kompetensstegen, hoppas den här satsningen ska ge ringar på vattnet.
- Tanken är att den spetskompetens som den här gruppen får ska förmedlas ut till övriga anställda vid äldreboendena och inom hemtjänsten. De ska dela med sig av sina kunskaper helt enkelt, säger Karin Johansson.
Både hon och Johanna Svensson betonar att behovet av hjälp och stöd till de demenssjuka och deras anhöriga är mycket stort.
- Rådgivning, praktisk hjälp av olika slag och inte minst någon att prata med är många gånger vad dessa människor behöver. Vi ska vara en resurs som hjälper till att bryta isoleringar och skapa en större trygghet, säger Johanna Svensson.

Utbildningen har handlat mycket om hur man bemöter den demenssjuke och dess anhöriga och hur man utformar en individanpassad vård. Det kan exempelvis handla om att skapa möjligheter för så kallad växelvård, alltså att den sjuke alternerar mellan att bo hemma och på ett äldreboende.
Från och med i höst är det tänkt att gruppen ska börja fungera. Ett första steg är att anordna anhörigträffar på alla platser i kommunen.
- Vår målsättning är att nå ut till alla som behöver stöd och hjälp inom det här området, säger Johanna Svensson.
FAKTA
Demenssjukdomar är den fjärde största folksjukdomen och därmed ett av samhällets största medicinska och psykosociala problem. Risken för att insjukna i en demenssjukdom ökar kraftigt med stigande ålder. Cirka fem procent av alla över 65 år har demenssjukdom av sådan svårighetsgrad att det föreligger betydande funktionshinder. I åldrarna över 80 år stiger siffran till 20 procent.
Källa: Äldreportalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!