De satsar på lokalproducerat kött

Trion har länge burit på ett genuint intresse för mat i allmänhet och för kött i synnerhet. Inom några veckor slår Östervålaborna Roger Olsson, Andreas Pettersson och Peje Perman upp portarna för en köttbutik av gammalt snitt på Dalvägen i Östervåla.

Roger Olsson, Andreas Pettersson och Peje Perman slår snart upp portarna till köttbutiken i Östervåla.

Roger Olsson, Andreas Pettersson och Peje Perman slår snart upp portarna till köttbutiken i Östervåla.

Foto: Johan Eriksson

Heby2009-06-12 09:00
De är egna företagare i bygg- och anläggningsbranschen i Östervåla, men alla tre är också något av gourmeter och matälskare.
- Vi vill att det här ska bli en butik av lite gammalt snitt där kunden kan peka på den köttbit han vill ha och få köttfärsen mald medan han väntar. Lite ost, kryddor och hemlagad korv ska vi också erbjuda våra kunder, berättar 46-årige Roger Olsson som tillsammans med Andreas Pettersson och Peje Perman snart öppnar kött- och delikatessbutik i Östervåla.

Idén att tillsammans öppna en butik med närproducerat nöt-, fläsk- och hjortkött behandlat enligt gammaldags metoder har de tre Östervålaföretagarna burit på under flera år. I vintras bestämde de sig till slut för att göra verklighet av planerna. På fyra månader har den tidigare lager- och verkstadslokalen på Dalvägen förvandlats till köttbutik och charkuteriutrymmen. Eftersom de tre behärskar både byggarbete och fläktinstallationer har man i stort sett kunnat göra allt jobb själva. I dag är den 100 kvadratmeter stora lokalen fräscht och ändamålsenligt utrustad.

- Vi har investerat 150 000 kronor i material och fläkt- och kylutrustningar och tillsammans har vi nog lagt ner runt 2000 arbetstimmar här, berättar 36-årige Andreas Pettersson.
Lokalen innehåller en affärsdel, ett styckrum, ett utrymme för malning av köttfärs och ett så kallat mörningsrum som är något av lokalens hjärta. Temperaturen i mörningsrummet är fyra grader och här skall kött av olika slag hängas tills de uppnår rätt konsistens.
- Att köttet får hängmöras under lång tid, upp till fjorton dagar, är den största skillnaden jämfört med konventionellt kött som oftast inte hängmöras alls. Att låta köttet hänga ger det en helt annan smak och mörhet, menar 50-årige Peje Perman.
I butiken ska det gå lika bra att handla till grillkvällen, för det dagliga behovet eller att göra större beställningar av exempelvis köttlådor av olika slag.

Ett par leverantörer har man gjort klart med hittills. Aspnäs gård ska leverera nötkött medan Strömsbergs slakteri ska hjälpa till att förse butiken med fläsk. Olika typer av viltkött kommer också att finnas i butiken så snart man gjort upp med leverantörer. Närmast väntar en besiktning av lokalerna som kommer att göras av kommunens miljöinspektör. Går allt enligt planerna slår butiken upp sina portar inom någon vecka, kanske redan till midsommar. Öppethållandet blir inledningsvis tre dagar i veckan och ska ske med hjälp av egna arbetsinsatser.
- Vi får turas om att finnas här eftersom vi alla tre ska fortsätta med våra vanliga jobb vid sidan om. Vi är inriktade på att inte få så mycket semester i sommar, säger Peje Perman.

Ingen av de tre är speciellt orolig för att kunderna i lågkonjunkturens spår väljer bort det lite finare och extravaganta mot billigare alternativ av kött.
- Nej, vi tror att många är beredda att betala lite extra för matvaror som är lokalproducerade och som framför allt smakar bättre, säger Andreas Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om