Samtalen om en vårdutbildning på Centrum för livslångt lärande (CLL) i Heby påbörjades långt innan coronakrisen och har skett i samarbete med andra aktörer inom kommunen. Men skolans rektor Camilla Gunnarsson tror att pandemin kan bidra till att fler ser vården som en möjlig bana.
– Många har fått upp ögonen för vårdyrket under den här perioden, och att behovet av arbetskraft inom vården är väldigt stort. Förhoppningsvis är det många som söker, säger hon.
Utbildningen kommer att vara uppdelad i två block som löper över två år. Efter första året har eleverna den kompetens som krävs för att jobba med praktiskt omsorgsarbete som vårdbiträde. Därefter är det möjligt att läsa vidare ytterligare ett år för att bli undersköterska.
En stor del av utbildningen, cirka 80 procent, kommer att ske på praktik, främst ute på kommunala äldreboenden och LSS-boenden. På så sätt hoppas man att studenterna kommer att bli kvar inom Heby kommun efter examen.
– Det finns behov av kvalificerad arbetskraft inom kommunens verksamheter. Eftersom många får jobba kvar efter praktiken har vi lagt extra kraft på att hitta platser i kommunen. Vi vill gärna behålla människor i Heby och göra det möjligt att både bo och jobba här, säger Camilla Gunnarsson.
Utbildningen börjar hösten 2020 och kräver godkänt i matte samt svenska/svenska som andraspråk för årskurs 9.