De lever mitt i myggkaoset: "Tär på psyket"

Sommarens myggsituation vid nedre Dalälven har varit värre än på många år. Petra Jahnson är en av dem som bor där mygginvasionen har varit som allra svårast. "Man måste uppleva det för att förstå."

"Hunden vill inte vara ute alls när det är som värst, man får släpa ut henne när hon ska kissa", säger Petra Jahnson, här tillsammans med sönerna Noah och Fabian.

"Hunden vill inte vara ute alls när det är som värst, man får släpa ut henne när hon ska kissa", säger Petra Jahnson, här tillsammans med sönerna Noah och Fabian.

Foto: Anton Gustafsson

Heby2021-08-03 11:30

När man kommer till Bengtsbo strax utanför Tärnsjö är det svårt att inte slås av den vackra omgivningen. Det är som hämtat ur en turistbroschyr för att locka tyska turister till Sommarsverige med djupa tallskogar, lummiga grusvägskanter och närheten till Dalälvens storslagna vidder. 

Men trots det idylliska landskapet står alla fritidshusen i området tomma. Anledningen är att den blöta våren gjorde området till ett paradis för myggorna. Som UNT tidigare rapporterat om fick den årliga myggbekämpningen inte önskad effekt, för de bofasta invånarna i Bengtsbo innebar det att sommaren blev en plåga. 

— Om förutsättningarna är bra då vattnet stått lågt och bekämpningen har fungerat är det ju inga problem, då får vi en vanlig sommar. Men i år blev det inte alls kul, säger Petra Jahnson, boende i Bengtsbo. 

Myggorna gav sig till känna strax innan midsommar, ungefär när hennes två söner Fabian och Noah gick på sommarlov.  

— Första delen av sommaren går förlorad, det går inte att vara utomhus helt enkelt. Man vill ju kunna vara ute och umgås med varandra på semestern, men det blir outhärdligt trots fläktar och alla myggmedel du kan tänka dig, det är jättetråkigt, säger Petra Jahnson. 

Går det att beskriva för någon som aldrig varit här hur illa det kan vara? 

— Det går inte att vara utomhus mer än ett par minuter, om man står still har man snart över 50 mygg på kroppen. Jag älskar att odla i trädgården, men i år har det inte gått alls. Varje gång jag har gått ut för att vattna eller rensa slutar det med att jag får kasta vattenslangen och springa in.

— Det blir en kamp där man ständigt får gå runt och bita ihop och ha på sig tjocka kläder trots att det är 30 grader varmt. Det är jobbigt både fysiskt och psykiskt att ständigt bli stucken, det tär faktiskt på psyket till slut. 

undefined
"Myggfångaren har inte fungerat alls i år. Och det har varit för mycket mygg för att fixa med den", säger Petra Jahnson.

 Under de värsta perioderna har hennes tonårssöner Fabian och Noah fått bo hos släktingar inne i Tärnsjö där myggproblemen inte är riktigt lika stora. 

— Vi är ju uppvuxna här, så tragiskt nog vänjer man sig. När myggen väl är här måste man härda ut, det är inte så mycket mer man kan göra, säger Fabian. 

— Det värsta är när man ska sova. Hur varmt det än är kan man inte ha fönstret öppet. Man får välja mellan att svettas ihjäl eller bli uppäten av mygg, säger Noah. 

Men trots den jobbiga sommaren finns det inga planer på att flytta. 

— Nej vi älskar att bo här. Sedan de började bekämpa för 20 år sedan har det blivit betydligt bättre än när jag var ung och bodde inne i Tärnsjö. Nu är det faktiskt fler bra än dåliga somrar och det kan vi ju tacka bekämpningen för, och då är somrarna här fantastiska. Vi är optimistiska, vi hoppas hela tiden att vädret ska bli bra och bekämpningen ska lyckas, säger Petra Jahnson. 

undefined
Bekämpning av översvämningsmygg runt Nedre Dalälven görs främst via helikopter.

Enligt Biologisk myggkontroll, som ansvarar för bekämpningen, saknas det en långsiktig budget från statlig sida för att kunna sköta bekämpningen under extrema myggsomrar. Petra Jahnson har inga åsikter om hur bekämpningen ska skötas. Men hon tror att det kan vara svårt för politiker på nationell nivå att förstå problematiken. 

— Om man aldrig har varit här är det jättesvårt att förstå hur illa det faktiskt kan vara. Om man då som politiker eller tjänsteman ska fatta beslut om det kan det säkert vara svårt att se allvaret i den här frågan. 

Bakgrund: mygginvasionen

Sommaren 2000 blev Nedre Dalälven rikskänt för de stora myggproblemen. Projektet Biologisk myggkontroll initierades under hösten samma år. Året därpå enades sju berörda kommuner om ett samarbete kring myggproblemet och regeringen sköt till pengar. Sommaren 2001 testades spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G från helikopter på plats i Nedre Dalälven. Redan året därpå, sommaren 2002, genomfördes de första bekämpningarna av översvämningsmyggor vid Österfärnebo och Tärnsjö
Källa: Nedab 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!