Upprinnelsen till skrivandet av boken om Henrik Johansson, för allmänheten mest känd som bygdekonstnären från Tärnsjö, var en tavelutställning arrangerad av ortsbon och hobbyhistorikern Jakob Martinell.
– Det var när jag plockade med Henrik Johanssons tavlor som jag fick idén att göra en informationsfolder om den här Tärnsjöprofilen som jag alltmer började fascineras av. I samma veva kom jag i kontakt med Sten Andersson och det slutade med att vi skrev en bok i stället, berättar Jakob Martinell och håller upp slutresultatet - en bok på 250 sidor.
Sten Andersson träffade bokens huvudperson redan 1946 och höll sedan kontakt med honom ända fram till hans död 2004.
– Vi var båda ornitologer och han blev något av mentor för mig när det gäller kunskaper om fåglar. Vi tillbringade mycket tid ute i skog och mark och på köpet blev vi goda vänner, berättar Sten Andersson som numera bor i Västerås men som har fritidshus på Hällnäset i Tärnsjö.
Henrik Johansson växte upp i en skogsarbetarfamilj på Heden i Tärnsjö och det var när han var med sin pappa ute och högg i skogen som passionen för djur och natur, framför allt fåglar, väcktes. Senare i livet jobbade han, parallellt med skogsbruk, också med vägbyggen i nuvarande Heby och Sala kommuner, samtidigt som naturintresset växte.
– Det tog sig uttryck bland annat i att han regelbundet placerade ut ett stort antal fågelholkar som han sedan förde dokumentation över. Det kunde ske i tio års cykler vilket gav ett digert material att bygga vidare på när det gäller forskning, berättar Jakob Martinell som under skrivandet av boken fascinerats över det forskningsmaterial som Henrik Johansson lämnat efter sig.
– Han blev också senare ett aktat namn i fågelkretsar, och vissa delar av hans forskningsresultat återfinns på universitet världen över, förklarar han.
Till sin hjälp i skrivandet har bokskrivarduon utgått från 3000 handskrivna sidor innehållande alltifrån Henrik Johanssons 40-åriga forskningsresultat och vetenskapliga rapporter till dagboksanteckningar, gästböcker och personliga noteringar.
– Henrik Johansson var en kalenderbitare av guds nåde, och det gällt allt, från noteringar om fåglar till tipsresultat. I materialet finns också personliga novelliknande iakttagelser och till och med dikter och sånger. Han var mångfacetterad, humoristisk och hade också spets och pondus, berättar Sten Andersson som 1973 också spelade in en intervju med bokens huvudperson som finns bifogad på en CD-skiva till varje bokexemplar.
Henrik Johanssons forskning om fåglar resulterade också i att han kom i kontakt med flera av dåtidens "naturkändisar", exempelvis mediaprofiler som Nils Linnman och Nils Dahlbeck och konstnären Gunnar Brusewitz.
Att han kunde säga ifrån och vara spetsig visar en händelse då storföretaget Husqvarna Bosch lanserade en uppmärksammad plastholk för fåglar – en produkt Henrik Johansson var minst sagt kritisk till.
– Sedan Henrik Johansson, som kunde vara både spetsfundig och tydlig, argumenterat och brevväxlat i ämnet drog företaget plötsligt tillbaka tillverkningen av holkmodellen, berättar Jakob Martinell.
Den estetiska ådran kom också till uttryck genom hans målningar med naturmotiv.
– Men tavlorna tror jag han gjorde mest för avkopplingens skull och för att han tyckte det var roligt, det är i alla fall min känsla, säger Jakob Martinell.