De efterlyser fler engagerade föräldrar
Problem med fylleri och våld i samband med ungdomsfester i Tärnsjö nådde sin kulmen i lördags då ett 40-tal ungdomar slogs utanför Folkets hus. Nu efterlyses ett större föräldraengagemang för att komma till rätta med problemet.
Kurt Ulander och Johanna och Janne Rydén vill se ett större föräldraengagemang i Tärnsjö.
Foto: Johan Eriksson
Som UNT redan skrivit om iscensattes bråket enligt Tierpspolisen av en handfull tillresta ungdomar från Sala och Östervåla. En av få föräldrar som bevittnade bråket var Johanna Rydén från Tärnsjö, som tillsammans med maken Janne sedan två år tillbaka driver ortens ungdomsgård.
- Jag hade hört snacket ungdomarna emellan om den här festen i flera veckor och hade en klump i magen hela lördagen. Vid elvatiden åkte jag dit för att kolla läget och hamnade då mitt i bråket. Ungdomar sparkade och slogs med både knytnävar, flaskor och batonger och själv blev jag rejält skärrad, berättar Johanna Rydén som är allvarligt orolig över utvecklingen i Tärnsjö.
- Vi ser en upptrappning av både supande och våldsamheter bland ungdomarna och gör vi inget åt det här kan det inträffa tragedier. Ungdomar kan slå ihjäl varandra vid sådana här bråk med krossade flaskor och annat, menar hon.
Johanna och Janne Rydén har under flera år både ideellt och avlönat arbetat med ortens ungdomar och vädjar nu till föräldrarna att engagera sig.
- Vi behöver mobilisera en engagerad föräldragrupp som är beredda att exempelvis finnas ute på samhället vid ungdomsfester liknande den i lördags. Vi själva är beredda att jobba i ett sådant samarbete men vi behöver vara ett gäng, säger Janne Rydén som är medveten om att många föräldrar har ett pressat tidsschema.
- Men vi måste sätta våra barn och ungdomar högt på prioriteringslistan. Själv har jag upplevt att det här arbetet ger mycket tillbaka. Tänk bara att få en hej då-kram av 19-åriga tuffe Fredde då han går hem från ungdomsgården eller då tonåringarna sätter sig ned och berättar för en om glädjeämnen och bekymmer. Det värmer i hjärtat, menar Janne Rydén.
Kurt Ulander och Carola Eriksson är två Tärnsjöbor som står i spetsen för en nystartad ungdomsförening kallad ComePeace.com. Grundidén är att arrangera drogfria arrangemang med musikalisk inriktning.
- I stället för att klaga på ungdomsfylleriet ville vi skapa alternativ där man kan upptäcka att det kan vara bättre att festa utan alkohol, menar Kurt Ulander.
Första arrangemanget blir ett nyårsfirande i Folkets hus med mat och flera inbjudna band.
- Tanken är att ungdomarna själva i stor utsträckning ska forma föreningens verksamhet. Vi planerar för fyra arrangemang per år och tror att det finns många ungdomar som vill välja bort alkoholen, säger Kurt Ulander.
Även polis och kommunföreträdare efterlyser ett större föräldraengagemang.
- När det gäller helgens bråk kanske det skulle ha undvikits om det funnits en del vuxna engagerade på plats. Polisen kan inte ha koll överallt, menar Bertil Danielsson vid Tierpspolisen.
Han är orolig för den stora mängd alkohol som är i omlopp bland ungdomarna i norra kommundelen.
- Baklucksförsäljning av öl och andra alkoholdrycker från Tyskland vet vi förekommer, det finns skrupelfria personer som tjänar pengar på det här, säger han.
Rickard Olsson, anställd vid Heby kommun som ungdomsstödjare, träffar många ungdomar både på skol- och fritid.
- Visst finns det väldigt mycket alkohol i omlopp, men även hasch och andra droger som faktiskt säljs på internet. Jag kan bara instämma i att ett föräldranätverk är helt rätt väg att gå för att börja ta tag i de här problemen. Förutom att visa sig ute bland ungdomarna kan man då också stötta varandra på ett effektivt sätt, menar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!