Dagisköerna växer i Heby kommun

Heby kommun klarar inte att ordna förskoleplats i rimlig tid. När några barnfamiljer flyttade till Morgongåva blev trycket för högt.- Vi har inte den luften i systemet, säger Peter Lund, förskolechef i Heby kommun.

På förskolan i Morgongåva går just nu 18 barn, men barngruppen kan komma att utökas.

På förskolan i Morgongåva går just nu 18 barn, men barngruppen kan komma att utökas.

Foto: Maie Ström

Heby2006-11-02 00:01
Alla barn ska få förskoleplats inom tre fyra månader. Men Heby kommun klarar inte att uppfylla garantin.
I dagsläget kommer minst åtta barn att få vänta längre än så för att få plats. Värst är det i kommunens södra delar och i Morgongåva är läget särskilt akut.

Ökad inflyttning
Situationen beror inte i första hand på fler födslar, utan på ökad inflyttning av barnfamiljer. Därför är flera av barnen som står utan plats i tre- och fyraårsåldern.
- Barnafödandet har vi ganska bra koll på. Men flyttar det in någ­ra familjer som har två tre barn vardera så blir det problem. Det finns inte sådan luft i systemet. Utifrån de ekonomiska förutsättningarna måste vi i princip ha fulla avdelningar, säger Peter Lund, skol- och förskolechef i Heby kommun.
Han hoppas på extra pengar till förskolan när budgeten för nästa år läggs fram.

Ny avdelning behövs
Enligt Elisabeth Elmerudh, förskolerektor i Heby, Morgongåva och Vittinge, behövs en ny avdelning i Morgongåva med plats för 15-18 barn.
Däremot behöver man inte bygga en helt ny avdelning.
- Det finns lokaler i kommunen som skulle kunna nyttjas. Därför tror jag att det går att starta en ny avdelning ganska snabbt om vi får medel, säger Peter Lund.
Men fram till årsskiftet måste situationen lösas på annat vis.
- Vi jobbar febrilt med att finna gångbara, provisoriska lösningar, säger Peter Lund.
På Morgongåva förskola finns just nu 18 barn per avdelning. Där ligger även gränsen för var barn och personal klarar av, hävdar Elisabeth Elmerudh.
- Kortsiktigt kan det gå att placera fler barn, under förutsättning att vi vet att utökning med en avdelning finns på agendan, och den måste vara i gång inom ett par månader, säger hon.
Flera av de inflyttade familjerna kommer från Uppsala och arbetspendlar dagligen dit. För dem kan en lösning vara att ha kvar barnen på förskolor i Uppsala.
- Några av familjerna tror jag är på väg att välja det alternativet, säger Elisabeth Elmerudh.
Familjerna som står utan plats kan för övrigt inte göra så mycket åt sin situation, trots att kommunen bryter mot platsgarantin.
- Det är en ganska tandlös bestämmelse egentligen. Kommunen kan till exempel inte bli skadeståndsskyldig, säger Elisabeth Elmerudh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om