Citymail utmaning för Posten
Citymail konkurrerar sedan några dagar med Posten i bland annat Heby och Östervåla. Citymail kan komma att ta 35 procent av B-postutbärningen, vilket skulle motsvara mellan 10 och 15 procent av all posthantering i Västra Uppland.
- De är troligen främst intresserade av B-posten och företagskunderna. På sikt kan konkurrensen påverka servicen till hushållen om Postens lönsamhet försämras, säger Mikael Johansson, Postens utdelningschef i Heby kommun.
Han tillägger att Posten inte har några som helst planer på att minska exempelvis lantbrevbäringen eller den dagliga utdelningen till hushållen.
Men i bygderna finns oron för att det på sikt skall ta den vägen:
- Citymail plockar russinen ur kakan. Kommer Posten att ha resurser att fortsätta med lantbrevbäringen på dagens nivå?, frågar företagaren Lars-Henrik Säfström i Huddunge norr om Heby.
År 1993 beslutade riksdagen att Kungliga Postverket skulle konkurrensutsättas och ombildades till aktiebolag. Sedan dessa har Svensk Direktreklam varit en stor konkurrent i hela landet.
Citymail ägs av norska staten som har postmonopol i Norge men som kan konkurrera om marknadsandelarna i exempelvis Sverige. Citymail har länge varit framgångsrika i Stockholm, Göteborg och Malmö där de erövrat mellan 30 och 55 procent av marknaden. I oktober 2007 startade man också utdelning i bland annat Helsingborg och Landskrona.
Deras specialitet är ekonomi- och företagspost och utdelningen sker var tredje dag vilket gör att de kan operera med hälften så många som Postens anställda. Citymail delar ut försändelser 80 gånger om året till sina kunder, Posten 250 gånger.
I Sala finns i dag fem anställda, så kallade Citymans, i höst skall de bli tio. Citymail är också etablerade i Östhammar, Tierp, Enköping, Bålsta, Knivsta, Norrtälje, Uppsala och Västerås. I oktober i utökas verksamheten i Mälardalen till bland annat Köping och Sala samt kommuner i Närke och Södermanland. Om bolaget kommer att expandera till Norrland är mera osäkert, eftersom glesbygdsdistribution i princip inte är lönsam.
Posten har rationaliserat sin verksamhet starkt under de senaste tolv åren och under de senaste fyra åren visat ett bättre ekonomiska resultat. Men Citymails expansion till mindre orter söder om Dalälven kan minska lönsamheten och leda till nya ekonomiska utmaningar eftersom marknaden totalt sett för postala tjänster minskat drastiskt sedan internet blivit var mans egendom.
- Självklart blir vår lönsamhet sämre om vi förlorar de delar av verksamheten som vi tjänar pengar på. Villkoren för konkurrensen mellan Citymail och Posten är inte jämlik, säger Mikael Johansson.
Postens distriktschef Joakim Hansson i Enköping, där Heby ingår, säger:
- Ännu har vi inte märkt någon volymminskning, men jag räknar med att den kommer. Eftersom vårt uppdrag är att dela ut post till kunderna fem dagar i veckan måste vi möta konkurrensen med ytterligare ökad effektivisering, det vill säga det blir att anpassa verksamheten för att klara vårt samhällsuppdrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!