Cirkusdirektör på vägarna igen

Cirkus Wictorias premiär på hemmaplan i Heby hör våren till. I år inträffade den 1 april. —Vintern är envis, men snart står tussilagon i vägkanterna igen, säger Hebybon och cirkus­direktören Åke Skogh, 77, och drar ett djupt bloss på cigaretten, redo för ännu en kringflackande ­säsong i Sveriges land.

Heby2006-04-02 12:25
160 orter skall besökas innan vagnarna är tillbaka i vinterkvarteret igen i slutet på september.
På premiärdagens förmiddag sitter han bakom ett stort skrivbord och svarar i telefon och ser ut genom fönstret.
— Det är sol, då kvicknar folk till och vill ut, det är bra.
Cirkus- och tivolilivet har varit hans ända sedan tonåren då han ångkokade affischklister på mjöl och vatten till dåtidens direktörer i sällskap som Cirkus Altenburg och Cirkus Brazil Jack, Astoria, Zoo och Cirkus Batista Miares Schriber och snart följde med någ­ra av dem ut i världen.

Turné på järnväg
Förr användes järnvägen för transporterna.
— Det var en stor sevärdhet och ett rejält vårtecken då Skoghs tivoli, som jag drev i många år, lastades på vagnar här i Heby.
Men 1975 lades Inlandsbanan ner och SJ fick ta långa krångliga omvägar för att infria fraktavtalet. Sluträkningen blev hiskelig.
— Då gick jag och till exempel Cirkus Scott över till landsvägstransporter. Men nu är dieseln dyr och även rika kommuner som Danderyd tar 3 000 kronor per dag i hyra för cirkusplatsen som förr var gratis.
Det tycker Åke Skogh är dumt, inte bara därför att den anvisade platsen är renare när Cirkus Wictoria lämnar än den var innan:

Inget statsbidrag
- Cirkus är kultur, säger han med betoning på stavelserna. Men den enda kulturyttring i det här landet som inte får en krona i statsstöd!
Också en cirkus måste gå runt. I tre år drev Åke Skogh en större cirkus i Estland som bar hans namn. 1999 köpte han Cirkus Wictoria som firar 20-årsjubileum i år med ett nytt tält som tar 550 personer och som drygar ut diametern i manegen med en
hel meter.
— Det betyder mycket för hästarna när de arbetar. Jag har numera inga exotiska djur, förutom hästarna bara hundar och fåglar.
Artisterna kommer från Ukraina, Tjeckien, Kina, Polen Litauen och Finland. 30 personer står på avlöningslistan.
Två timmar högklassig underhållning inklusive pausen kostar 130 till 180 kronor beroende på ålder och avstånd till manegen.
— Det bästa programmet vi haft på många år, säger Åke Skogh och tänder en ny Prince.
— Varför jag håller på med det här? Jag vill göra folk glada. I alla fall gladare när de går än när de kom.
Han hoppas att äldsta barnbarnet, Alexandra Skogh, 20, skall ta över efter honom, när det nu kan bli.
— Jag skall sätta in flickan i förhållandena bara, så blir det nog bra med det.
Turnén gör närmast anhalt i Vänge på måndag och därpå i Uppsala (Flogsta), Knivsta och på torsdag i Märsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om