Chefsfiaskon kostar Heby kommun tio miljoner kronor
Misslyckade chefsrekryteringar samt den nya förvaltningsorganisationen har kostat Heby kommun drygt tio miljoner kronor på fyra år - närmare en fjärdedel av kommunens ekonomiska underskott.
Kostnaderna för tio höga chefer i kommunen som lämnat sina uppdrag sedan 1 juli 2002 till juni i år uppgår till 10,4 miljoner kronor. Fem har slutat på grund av övertalighet, fem av personliga skäl.
Kostnaderna för de övertaliga cheferna (på grund av den nya förvaltningsorganisationen) uppgår enligt KPMG till 4,6 miljoner kronor och för dem som slutat av "personliga skäl" till 5,8 miljoner.
Någon motprestation av de berörda cheferna i form av arbete har kommunen inte begärt eller fått.
En fjärdedel av underskottet
Rekryteringskostnaderna har uppgått till drygt 1,1 miljoner kronor varav drygt 500 000 avser externa konsultkostnader.
Kostnaden för chefer som slutat under perioden förklarar närmare en fjärdedel av kommunens ekonomiska underskott under samma tid på sammanlagt 44 miljoner kronor.
Till de tio miljonerna kommer dessutom kostnader för introduktion av nya chefer och högre löner för dessa.
Den nya förvaltningsorganisationen och bytena av toppchefer har också lett till ökade lönekostnader med 15 till 20 procent på individnivå. Den totala kostnaden minskar dock något eftersom antalet chefer har minskat.
Granskningen avser bara det översta chefsskiktet. Kostnaderna för ökad omsättning på mellanchefsnivå är inte inräknade i de tio miljonerna.
Omorganisationen av kommunens förvaltningar infördes 1 oktober 2003.
Valde annorlunda
Projektet "Öppna Heby", som enbart avsåg den politiska organisationen i syfte att stärka demokratin, rekommenderade att man borde avvakta med förändringar i förvaltningsorganisationen, i alla fall tills den nya politiska organisationen, som infördes 1 januari 2003, "satt sig" och fungerade tillfredsställande.
Den politiska ledningen under kommunstyrelsens ordförande Rolf Edlund, centerpartiet, och vice ordförande Charlotte Wall, länsbytarpartiet, valde ändå att göra en snabb omstrukturering av förvaltningarna som minskades från sex till tre.
Förutom det centrala kansliet i Heby skapades en kommundelsförvaltning i Heby (södra kommundelen) och en i Östervåla (norra kommundelen), där för övrigt omsider ett nytt kontor etablerades i en av de närboende kritiserad modulbyggnad vid Stora Torget.
Konsultföretag sålde
Röster höjdes för att behålla åtminstone några av de befintliga förvaltningscheferna med hänvisning till behovet av erfarenhet, kunskap och kontinuitet. Den dåvarande politiska ledningen genomdrev emellertid att nya chefer skulle rekryteras.
Rekryteringstjänsterna köptes av ett konsultföretag, "Tre C" som anlitades utan föregående offentlig upphandling. Vd:n i Tre C var för övrigt under en period även ansvarig för att "rigga" satsningen på ett näringslivskontor som sedan lades ner och omorganiserades.
Åtskilliga av chefsrekryteringarna misslyckades dessutom på det ena eller andra sättet.
KPMG:s utredare konstaterar bland annat brister i analys och riktlinjer inom området chefsrekrytering, men konstaterar också att kommunen för närvarande inte har några stora chefsproblem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!