C-landstinget tog över Hebyambulanserna

På tisdagen tog landstinget i Uppsala över ansvaret för ambulanssjukvården i Heby kommun.I väntan på att stationen i Huddunge blir färdig kommer ambulansen att stå på brandstationen i Heby.

Heby2006-12-05 19:25
Ringer du 112 från Heby kommun går samtalet inte längre till Västerås, utan till Uppsala.
Trots att länsbytet träder i kraft först vid årsskiftet har ambulanssjukvården och räddningstjänsten valt att tjuvstarta.
- Det är bra att komma i gång med rutinerna innan årsskiftet. Vid nyår har vi alltid väldigt mycket att göra. Det är inte direkt den bästa tidpunkten för en övergång, säger Per Andersson.
Han är verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet. Det är han som har lett utredningen om ambulansstationens placering. Efter utredningen, som bland annat innehöll provkörningar i olika sorters väglag, beslöts det att Huddunge passade bäst.
- Kommunen har ingen självklar huvudort, utan ett antal mindre orter. Därför har det varit knepigt. Men Huddunge ligger mitt i kommunen. Där når vi flest invånare på kortast tid, säger Per Andersson.

Mycket återstår
Förhoppningen var att ambulansstationen skulle stå klar i tid till länsbytet. Men i nuläget återstår det mesta av arbetet.
- Vi håller på att ta fram ritningar över hur stationen ska se ut och förhandlar med en markägare. Eftersom det inte fanns några lämpliga lokaler, blev vi tvungna att börja från början. Och då tar det tid, säger Karin Gustafsson på Landstingsservice förvaltningsavdelning i Uppsala.
Om allt går enligt planerna kommer stationen att vara klar till sommaren. Under tiden stationeras ambulansen i Heby.
För kommuninvånarna betyder det snabbare hjälp.
Tidigare har den närmaste ambulansstationen funnits i Sala. Att åka på ett larm i Heby har till exempel tagit 11-12 minuter. Nu blir utryckningstiden i stället 3-4 minuter.
- Sala har haft problem att ta hela området. Att ta sig till Östervåla och Harbo har inneburit väldigt långa körtider, säger Per Andersson.

Helikopter
En annan förändring är att kommunen får tillgång till en intensivvårdshelikopter och att räddningstjänsten i Heby kommer att åka ut på sjukvårdslarm. Brandmännen har gått en kurs och lärt sig hur de ska agera.
- Om ambulansen är ute på jobb är det vi som åker. Det handlar mest om första hjälpen och sådant. Att hålla liv i personen tills ambulansen kommer, säger Pär Rickman, kårchef på stationen i Heby.
Han berättar att han röstade emot ett länsbyte. I dag är han dock glad över att det blev av.
- Nu känns det bara positivt. För kommuninvånarna betyder det bättre service, säger Pär Rickman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om