Butik återuppstår med ekologiskt

Sedan brukshandeln slog igen i våras har Gysingeborna inte haft någon egen livsmedelsbutik att handla i. I går återöppnade den för att framgent erbjuda kunderna Det lilla extra, det vill säga ekologiska odlade råvaror, helst lokala men hur som helst i alla fall från Sverige och med tonvikten lagd på det norrländska köket.

Gysinges egna livsmedelsbutik har öppnat igen.

Gysinges egna livsmedelsbutik har öppnat igen.

Foto: Hans Lundgren

Heby2010-07-11 19:11

– Visst, till exempel Österlens läckerheter går inte av för hackor, men vi ser oss som porten till Norrland i den här landsänden och väljer att erbjuda mycket som är typiskt för norra Sverige, säger Jenny Karlsson, 33, från Kalix i Norrbotten.
Kompanjonen Maud Norell är ungefär dubbelt så gammal och från Storvreta ursprungligen, men sedan länge bosatt på Mattön vid Gysinge bruk.
– Vi har samma grundvärderingar Jenny och jag men kompletterar också varandra.

Tidigare drev Maud lanthandeln (hon sålde för sex år sedan) och Jenny brukskaféet. I den gemensamma butiken finns nu en kaffehörna. Men det man slås av är den generösa grönsaksdisken och matbrödet. Tittarna man närmare på etiketterna i hyllorna höjer man ögonbrynet för chipset på mandelpotatis från Piteå, alla hemsylterna, geléerna och marmeladerna. Där finns också öl och tobak, men det är därutöver det hälsosamma livsnjuteriets stig som de båda damerna valt.

Hela tiden kommer och går kunderna i den renoverade butikslokalen. Några sätter sig och tar en invigningsfika och snart kommer matpratet i gång. Norrländska rätter som pölsa, hackkorv, palt och kroppkakor eller rökt sik, Gävlekökets kött och korv samt renköttet förstås. Till det mandelpotatisen. Uppräkningen fortsätter: Älgörtsdricka, kråkbärsgelé, tranbärsdricka och torkade lingon, äppelmust från Dalarna och getost från norra Uppland. Då kommer sportfiskaren Urban Gavell och hans fru Inga-Lill från Mattön in med en krukväxt i present och Urban talar om gäddfärs han gjort och blir erbjuden att leverera ett prov till butiken. På listan över kända och kanske okända läckerheter finns också ekologiska kryddor från Sala, löjrom från Kalix, och Åre chokladstrutar med smakerna hjortron, - citron och chokladtryffel.

Maud Norell påpekar att pölsa anses som en norrländs rätt, men den har sedan urminnes tider också ätits i exempelvis Uppland. En dam vid ett av kaffeborden är något av pölsaexpert och räknar upp ingredienserna. Om det också skall vara grissvål med blir det diskussion om, men grishuvudet i sin helhet skall kokas ner och utgöra buljong för att pölsan skall få den rätta lösa och fin konsistensen. Men när hon är klar säger en man vid grannbordet, att älgpölsan är överlägsen alla andra pölsor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om