Larmet på morgonen: Heby ligger under vatten

Uppvaknandet efter kräftskivan blev något brutal för Hebys kommundirektör. Telefonen ringde hemma hos Emma Burstedt i Uppsala en lördagsmorgon för ett år sedan. Stora regnmängder hade fallit i Heby och det fanns anledning att agera. Det blev början på några kaotiska dygn.

Emma Burstedt, kommundirektör Heby kommun, var den inom kommunen som ansvarade för krishanteringen i Heby kommun för ett år sedan.

Emma Burstedt, kommundirektör Heby kommun, var den inom kommunen som ansvarade för krishanteringen i Heby kommun för ett år sedan.

Foto: Lars Johansson

Heby2024-09-02 11:00

Nyheten i korthet

  • Heby kommun drabbades hårt av översvämningar för ett år sedan efter att stora regnmängder fallit, vilket orsakade stora skador inklusive utsläpp av orenat vatten i Örsundaån och vattenskador på privata bostäder.
  • Kommundirektören Emma Burstedt och hennes team agerade snabbt trots oväntade omständigheter, men medger att de kunde ha förberett sig bättre om de hade haft tydligare varningar.
  • Översvämningarna har kostat kommunen 700 000 kronor hittills, och åtgärder har vidtagits för att förhindra framtida översvämningar, inklusive skapande av skyddsvallar och en plan för att förebygga översvämningar.

Det är nu ett år sedan de kraftiga skyfallen slog till i Heby kommun och orsakade stora skador. Reningsverket i Heby tätort slogs ut och orenat vatten fick släppas ut i Örsundaån, flera privatpersoner fick vattenskador i sina bostäder och idrottsplatsen Tegelvallen förvandlades till en mindre sjö.

Den bilden hade Emma Burstedt inte klar för sig när hon tillsammans med Lena Fransson, då tillförordnad chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, satte sig i bilen och körde till Heby. Som kommundirektör är hon även ansvarig för krishantering om något allvarligt inträffar i kommunen.

– Jag och några medarbetare hade ett digitalt möte först. Därefter begärde jag samverkan med länsstyrelsen innan vi åkte i väg, berättar Emma Burstedt.

undefined
Tegelbruksmuseet i Heby drabbades svårt av översvämningarna.

– Det hade ju förekommit väderprognoser om kraftigt regn men inte över Heby kommun, men vi bestämde oss för att åka till dit. 

Omfattningen av de kraftiga skyfallen hade hon då fortfarande inte klar för sig.

– Vi körde genom Vittinge och allt såg ut som vanligt. Samma sak när vi passerade Morgongåva, men där såg vi att någon var uppe på och inspekterade banvallen.

undefined
Reningsverket i Heby slogs ut av vattenmassorna vilket ledde till att orenat avloppsvatten släpptes ut i Örsundaån.

När de närmade sig Heby förändrades bilden.

– På ett ställe var riksvägen nästan översvämmad. Därefter såg vi att Tegelbruksmuseet var helt översvämmat, berättar hon.

Över 100 millimeter hade fallit under natten till lördagen 2 september. Väl framme vid kommunhuset blev hon informerad om läget för reningsverket i Heby. Där hade vatten från Örsundaån trängt in och reningsverket hade stängts av.

Det kraftiga skyfallet var egentligen inte ämnat för Heby. Prognoserna från SMHI dagarna innan visade att regnområdets bana skulle gå längre norrut – över Gästrikland. Så det kom överraskande.

Hade ni kunnat göra något annorlunda om ni fått en tydligare förvarning?

– Vi hade nog kunnat förbereda oss mentalt och försökt få fram material för att bygga skyddsvallar. Vi hade också kunnat se över vår nödvattenplan för dricksvattnet och ringt någon annan kommun om tips, svarar hon.

undefined
Översvämningarna efter skyfallen förra året drabbade ett flertal husägare i Östervåla.


Hur mycket har översvämningarna kostat Heby kommun?

– Hittills har det kostat oss 700 000 kronor netto men det pågår processer fortfarande där det förs diskussioner mellan vårt och andra försäkringsbolag, så slutnotan har vi inte än.

Väl framme i Heby nåddes Emma Burstedt av informationen om reningsverket.

– Vi hade ett möte med killarna som jobbar på reningsverket som förklarade läget, att avloppsreningsverket här i Heby var avstängt. Det kopplades bort från nätet under natten och vattnet for rakt ut utan rening. Så där började vi få upp ögonen för hur läget var, säger hon.

undefined
Tegelvallen i Heby fick svåra skador när idrottsplatsen förvandlades till en mindre sjö.

Även reningsverket i Östervåla var då i ett utsatt läge.

– Då gick vi ut med en uppmaning till invånarna att vara försiktiga med att spola i toaletterna och släppa ut vatten överhuvudtaget i Östervåla och Heby. 

Sedan var det bara att kavla upp ärmarna och jobba för kommunens anställda.

Vad hade högst prioritet?

– Fokus då var att försöka få bort vattnet från reningsverket. Sätta i stora pumpar och pumpa ur. Efter ett par dagar så kunde de börja ta sig in i reningsverket igen och se hur skadorna såg ut. För vi visste ju inte då om det skulle vara ur drift i flera månader. Det hade ju varit ett hemskt scenario med bajamajor utsatta överallt i Heby tätort ...

undefined
Översvämningarna efter skyfallen förra året drabbade ett flertal husägare i Östervåla.

Det utslagna reningsverket innebar att orenat avloppsvatten släpptes ut i Örsundaån under flera dagar.
– Vi hade även möten med samtliga förvaltningschefer som hade koll på sina verksamheter. Hemtjänstens personal tog sig fram till nästan alla brukare. Där vägarna var översvämmade hade anhöriga redan agerat. Vi fick även kontroll över hur brukare med larm kunde nås och om skolskjutsarna skulle fungera på måndagen.

undefined
Skyfallen drabbade Heby och Östervåla mest.

Under året som gått har Heby kommun vidtagit flera åtgärder. Bland annat håller en plan för att förebygga framtida översvämningar på att tas fram, reningsverket har fått skyddsvallar och en sådan ska snart anläggas för att även skydda Tegelvallen.

– Min samlade bedömning är ju att kommunorganisationen klarade det här. Men att en del av befolkningen drabbades är ju naturligtvis väldigt tråkigt, säger Emma Burstedt och syftar då främst på de 15–20 hushåll som fick sina hem skadade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!