Bröd bakas på nytt med mjöl från Ingbo
Nu bakas matbröd igen av mjöl som malts i skvaltkvarnen vid Ingbo källor. Det sker förstås på gammalt vis. Den färdiga degen placeras på en träspade och skjuts in i den vedeldade ugnen. Eftersom gräddningen är en konst i sig har två damer från Biskopskulla biträtt ortsborna.
Ulla Olsson, Elise Bodin, Torsten Landén och Ulla-Britt Carlsson
Foto: Hans Lundgren
Doften från de nybakade bröden - Karlholms spisbröd, tunnbröd (med recept från Järvsö) och äkta uppländskt surbröd - blandas med röklukten i den lilla bagarstugan vid församlingshemmet.
Ugnen började man elda reda i torsdags, det tar ett dygn innan den är tillräckligt het. Torsten Landen säger att han hyser en förhoppning om att kunna samla in 30 000 kronor så att bakugnen i mjölnarstugan i Ingbo kan återställas och användas:
- En ansökan om EU-bidrag är inlämnad, men vi tar tacksamt emot lokala bidrag, små som stora.
Torsten Landén är primus motor bakom återuppbyggnaden av skvaltkvarnen och renoveringen av mjölnarbostaden i Ingbo på Östahalvön väster om Tärnsjö. Hans dröm är att under sommaren kunna öppna ett kafé vid källorna och sälja hembakade bröd till kaffet.
Mjölet, som han alltså numera mal i kvarnen och som används vid bakningen vid kyrkan, är "kvarnvete" och "dinkelvete", så står det skrivet på säckarna.
Dinkelvete, berättar Torsten Landén, är en minst 5 000 år gammal sort från nuvarande Iran och Irak. I år försökte en lokal bonde att odla det i Sör Åsbo, men det myckna regnandet hade en ogynnsam inverkan.
Ulla-Britt Carlsson och Elsie Bodin från Biskopskulla har bakat Uppländska brödsorter i bagarstugan vid Eric Jansson-museet i 15 år, och kan den konsten. De är kvicka och glada liksom Ulla Olsson från Hedesunda. Snart dignar borden av matbröd. Kanske kommer det att säljas på julauktion framöver. Om det blir något kvar. Varje nyfiken besökare får med sig en påse hem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!