Bombar mygg med helikopter

Årets första helikopterbekämpning mot mygg, som avslutades i förra veckan, är den största enskilda myggbekämpningen som någonsin gjorts i Sverige. Det biologiska ämnet BTI har spridits över sammanlagt 3700 hektar skogsmark kring Nedre Dalälven.

Martina Schäfer, myggforskare

Martina Schäfer, myggforskare

Foto: Johan Eriksson

Heby2015-05-30 09:18

I onsdags i förra veckan avslutades årets första myggbekämpning i områden kring Nedre Dalälven. Under åtta dagar helikopterbekämpades sammanlagt 3700 hektar skogsmark i områden från Mehedeby i öst till Avesta i väst i en insats som är den hittills största i sitt slag i Sverige. Bekämpningen hade föregåtts av omfattande översvämningar orsakade av stora vattenflöden från fjällvärlden i kombination med mycket regn. I inledningen av helikopterinsatsen berättade Martina Schäfer, en av bekämpningsledarna i teamet Biologisk Myggkontroll, om bakgrunden till årets första myggbekämpning.

– Vi har vid kontroller upptäckt stora mängder av mygglarver i översvämmade områden i Dalarna, Uppland, Västmanland och Gästrikland. Om vi inte bekämpar de här områdena finns det stor risk för mygginvasion om cirka tre veckor, berättade hon.

Bekämpningen inleddes 20-21 maj kring Tärnsjö, Östahalvön och Hällnäset och fortsatte vid Bärrek och Ista för att sedan avslutas veckan efter med insatser kring Österfärnebo, Gysinge, Mehedeby, Hedesunda, Avesta och Huddunge.

När vi en av dagarna hälsar på myggbekämpningsgänget vid sjön Normyran utanför Tärnsjö har det blåsiga vädret betytt att de tänker dra vidare med helikopter och utrustning mot Bärrek istället. Martina Schäfer går igenom resten av dagsplaneringen med helikopterpiloterna medan helikopter och BTI-behållare förbereds för nästa bekämpningsrunda. Helikopterpiloten Ivan Småland berättar att det är hans första år som ”myggjägare”.

– Det är ett annorlunda uppdrag naturligtvis, men det känns intressant att vara med. Det är intensiva dagar och mycket detaljer att tänka på, säger han.

Kollegan Lars Molin berättar att de till sin hjälp har en avancerad datastyrd guidningsutrustning som ger god överblick över bekämpningsområdena. När det gäller själva spridningen av det biologiska ämnet BTI sker den från en noggrant kalibrerad utrustning.

– För oss gäller det sedan att flyga över spridningsområdena på 150 meters höjd och med en hastighet av 55 knop. Guidningsutrustningen hjälper oss att se vilka områden vi bekämpat och vilka områden som återstår, berättar Lars Molin innan han sätter sig bakom spakarna i helikoptern.

Några minuter senare försvinner den likt en gulsvart jättemygga mot horisonten med den BTI-fyllda metallbehållaren hängande under i en vajer. På väg mot nya bekämpningsuppdrag i Bärrek.

En som trivs med surret från helikoptern är Maria Brook, boende i Österfärnebo där hon på släktgården driver getfarm och mejeri.

– Det är en stor lättnad att höra helikoptern svepa över här igen, för mig betyder helikoptersurret att vi kommer att få en bra i sommar, säger hon med ett leende.

Själv tänker hon tillbaka med obehag på de beryktade myggsomrarna i början av 2000-talet, åren innan myggbekämpningen kom igång.

– Vi var desperata, jag minns hur vi stängde in oss och hur hönsen satt och stampade på sina pinnar på grund av myggen. Jag ryser när jag tänker tillbaka på det, säger hon.

Känner du dig trygg nu då?

– I år känner jag mig trygg, men tyvärr inte inför framtiden.

Vad önskar du dig?

– Att tillstånden för bekämpning gavs för tio år i taget och att det avsattes pengar för det. Då skulle jag känna mig riktigt trygg.

Martina Schäfer ger avslutningsvis positiva besked när det gäller den historiskt stora myggbekämpningsinsatsen.

– Alla kontroller vi gjort visar mycket goda resultat, att vi har slagit ut mygglarverna. Den lilla oro vi känt hittills om hur vinden påverkat bekämpningen har i alla fall hittills visat sig ogrundad, säger hon.

Hur trött är du?

– Ganska sliten efter drygt två veckors intensivt jobb men också glad över vad som ser ut som en framgångsrik myggbekämpning. Vi i teamet har verkligen gett allt för att det ska bli bra, säger Martina Schäfer.

Översvämningsmygg – målet för bekämpningen

Den grupp av stickmygg som bekämpas kallas översvämningsmygg där de vanligaste arterna i Nedre Dalälvsområdet är aedes sticticus, aedes cinereus, aedes rossicus och aedes vexans.

Översvämningsmygg lägger sina ägg på marken i översvämningsområden. Äggen, som behåller sin vitalitet i flera år, kan bara kläckas till larver om de först utsätts för torka och därefter kommer under vatten.

Översvämningsmyggornas larver utvecklas efter varje översvämning under växtsäsongen och kan kläcka fram flera generationer under en regnig sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!