Bjurvallabor laddar för tv-inspelning

I dagarna två deltar makarna Camilla och Sam Ericsson i Bjurvalla i inspelningen av matprogrammet Sveriges skönaste gårdar.

Camilla och Sam Ericsson tävlar i tv.

Camilla och Sam Ericsson tävlar i tv.

Foto: Hans Lundgren

Heby2012-08-29 12:10

Programmet visas i TV 4 i vinter.

Torsdagen ägnas åt inspelning och matlagning hemma makarnas kök i Bjurvalla utanför Östervåla. Under fredagen lagar de samma rätt offentligt på scenen i Heby Folkets park. Medtävlare är Grandin Lamm i Storvreta och Eskesta gårdsmejeri i Tierp.
– Vi hoppas att gamla och nya kunder kommer till inspelningen på fredag och stöttar oss, säger de.

Förutsättningarna för de tävlande är att ta fram en unik produkt från gården som inte tidigare funnits i sortimentet, laga och presentera en inspirationstallrik med egna råvaror samt upprätta en affärsplan med lönsamhetskalkyl och budget.
– Vår hjärtesak är gamla svenska lantraser. Vi vill naturligtvis lyfta fram dem. Av cirka 300 Linderödssvin som finns i Sverige i dag har vi ett 70-tal i Bjurvalla. En del av dem säljs till avel, andra går till slakt, berättar Camilla Ericsson.
– Vi har också några lappgetter, Gotlandshöns, en fjällko och en del lantrasfår. Men Linderödssvin är basen i verksamheten, säger Sam Ericsson.

Makarna Ericsson har ägnat sig åt svenska lantraser i 15 år. För ett par år sedan kom de med i publikationen Matkartan i Uppland. Det var i den som produktionsbolaget för Sveriges skönaste gårdar hittade dem och programledaren Tina Nordström blev intresserad.

Tillsammans slaktar de djuren i gårdsslakteriet som ligger vägg i vägg med djurstallarna.
– De flyttas alltså inte, det är bara en dörr att passera, säger Camilla Ericsson. Allt går lugnt till, djuren är i grupp och stressas inte.

Köttet möras i kylrum innan det säljs till allmänheten i Köttboden på Dalvägen inne i samhället. Ibland slaktas också får och svin som inte är av lantras på gården. Efterfrågan ökar på småskaligt och lokalt producerade råvaror. Inom två år, när lösdriften byggts ut, räknar de med att varje år få fram ett par hundra slaktsvin av rasen Linderöd.

I butiken saluför de också produkter från andra lokala producenter, exempelvis biff och entrecote som efterfrågas mest i köttdisken, ost från Eskesta, sylt från Syltkrukan i Månkarbo, rapsolja från Gävle, korv från Småskalig chark, bröd från Bergs bageri i Harbo, salami från Andersson & Tillman i Uppsala och dricka från Mora bryggeri.
– Så har vi förstås vår egen rökta skinka och sidfläsket samt just nu kräftor från Hjälmaren som Camillas brors familj fångat, säger Sam Ericsson.

De har haft planer på att flytta Köttboden till centrum av samhället, men där är ont om lokaler och nu har de bestämt sig för att stanna på Dalvägen.
– Vi har köpt in en kylvagn och kommer att resa ut till lokala matmarknader och sälja, säger Sam Ericsson.

Sveriges skönaste gårdar spelas också in i Skåne och på Gotland. Respektive landskapsvinnare kammar hem 50 000 kronor. Juryn utgörs av krögaren Carl Jan Granqvist, samt en bankman och en produktutvecklare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om