Natten mot lördagen den 16 maj attackerades flera får av vargar i Tärnsjö. Direkt efter attacken gick det inte att säga säkert vilka vargar det var som hade attackerat fåren och det spekulerades i om det kunde ha varit en vandringsvarg som lämnat ett annat revir. Men nu har DNA-proverna från attacken analyserats och de visar att det var vargar från Siggeforareviret som attackerat fåren.
— DNA-proven visade att det var minst två vargar inne i hagen, vi kunde också se att en av dem tillhör den kull som föddes i Siggeforareviret förra året. Enligt de rapporter vi har fått är det tre vargar som springer runt tillsammans i området så det är ju inte osannolikt att det är tre av valparna som föddes förra året, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.
De senaste veckorna har det setts vargar på flera olika platser i Uppsala län. Enligt Sebastian Olofsson är det inget konstigt då det är vid den här tiden på året som fjolårsvalparna antingen blir bortstötta eller självmant lämnar reviret.
— Man brukar säga att ju mer belöning ett rovdjur får från ett bytesdjur desto större är sannolikheten att det kommer tillbaka. I det här fallet åt de väldigt lite av fåren vilket kan tyda på att de blev störda på något sätt, sedan har de inte kommit tillbaka. Vi hoppas nu på att de har lärt sig att de tjänar mer på att ta ett rådjur i skogen som man får äta på i lugn och ro.
Hur går ni vidare med den här händelsen nu när ni har den här informationen?
— Det är bra att veta att det var ungvargarna då de kan vara på väg bort från reviret och inte heller fått någon belöning för angreppet, vilket minskar risken att det händer igen. Nu fortsätter vi hålla kontakt med djurägaren för att se om han behöver hjälp med ytterligare akutåtgärder. Sedan fortsätter vi att jobba med dialog med djurägare i området för att hjälpa dem med tips och råd som kan minska risken för vargangrepp.
Kan det bli aktuellt med skyddsjakt på de vargar som attackerade fåren?
— Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt i det här fallet. Men om det kommer in en sådan måste vi såklart undersöka det alternativet. Skyddsjakt är ett sista alternativ för att förhindra att det sker allvarlig skada. Innan det blir aktuellt måste man först se om det finns några andra lösningar man kan ta till för att förhindra nya angrepp.