DNA-proverna har tagits vid vargangreppen som skedde för en och en halv vecka sedan i Harbo och Björklingetrakten.
– Svaren visar att det är olika individer som alla hör till Siggeforareviret. Det har varit både föräldradjur, alltså de två vargar som bildat reviret, och fjolårsvalpar, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Prover som tagits vid de tidigare vargattackerna har även de visat att det rör sig om en eller flera vargar från Siggeforareviret.
– Vi har fått svar från tidigare angrepp löpande och inga har visat att det rör sig om andra vargar. Vid angreppet i Tärnsjö för tre veckor sedan kunde vi konstatera att det var varg från reviret, men DNA-svaren var inte så bra att vi kunde se om det var olika individer, säger Sebastian Olofsson, som inte är förvånad över provresultaten.
– Alla angrepp har skett inom Siggeforarevirets utbredning så det var förväntat. Men det är bra att kunna visa också eftersom det påverkar vilka åtgärder man tar till.
På vilket sätt påverkar DNA-svaren åtgärderna?
– Nu när vi vet att angreppen har skett av vargar i reviret så vet vi också att de kommer bli kvar, och att vi behöver jobba vidare med till exempel rovdjursavvisande stängsel och information till djurägare. Om det hade varit en vandringsvarg hade vi kunnat anta att den skulle vandra vidare, men nu vet vi att det här är något vi behöver jobba intensivt med under en längre tid, säger Sebastian Olofsson.